Najnovije

STVARI POSTAJU VEOMA OPASNE: Turska je sponzor Islamske države

VAŠINGTON - Pentagon nije potvrdio tvrdnje turskih vlasti da je ruski borbeni avion ušao u vazdušni prostor Turske.
Turska avijacija (Foto: JuTjub)

Turska avijacija (Foto: JuTjub)

"Mi ne možemo u ovom trenutku potvrditi da je ruski borbeni avion ušao u turski vazdušni prostor. Znamo da se incident desio na granici Sirije i Turske." - kaže Stiv Voren, predstavnik Pentagona. "U toku dana ćemo istražiti sve detalje." - dodao je američki zvaničnik. Podsećamo, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je ruski borbeni avion napadnut na oko kilometar udaljenosti od turske granice, te da je pao na udaljenosti od 4 kilometra od turske granice. "Turska ni na koji način nije bila ugrožena." - rekao je danas Putin. Putin je takođe danas potvrdio da je Turska jedna od zemalja koje su u krugu sponzora Islamske države. On je rekao da je Rusija u više navrata dobila informacije da Turska kupuje naftu od džihadista u Siriji. Reč je o delu turskog delovanja koje predstavlja "javnu tajnu". Trezor SAD je još 2014. godine optužio Tursku da trguje naftom sa Islamskom državom. Po svemu sudeći, Turska je oborila ruski avion zbog toga što je ruska avijacija pojačala udare po naftnoj strukturi Islamske države u Siriji. Naime, Putin je nedavno istakao da se protiv Islamske države realno bore sirijska vojska i irački Kurdi. Na taj način je Kurde na određeni način Putin označio kao svoje saveznike, a to je Tursku u njenim kalkulacijama moglo ozbiljno uzdrmati. Putin je u više navrata isticao da je najvažnije prekinuti trgovinu naftom kao glavni izvor finansiranja Islamske države. Nedavno je na samitu G20 rekao otvoreno da među finansijerima Islamske države ima i članica G20, a danas je otvoreno govorio o Turskoj kao sponzoru i finansijeru Islamske države. „Ovaj tragični događaj imaće ozbiljne posledice po rusko-turske odnose. Uvek smo se prema Turskoj odnosili ne samo kao prema bliskom susedu, već i prijateljskoj državi. Ne znam kome je ovo bilo potrebno, nama u svakom slučaju nije“, izjavio je Putin danas tokom susreta sa jordanskim kraljem Abdulahom II.

Oboreni ruski avion Su-24 bio je na zadatku u borbi protiv terorističke organizacije Islamska država, nanoseći udare na uporišta terorista, kaže ruski predsednik, preneo je Sputnjik.

Ruska Federacija je odavno zabeležila obimne isporuke nafte u Tursku iz onih delova Sirije koji su pod kontrolom terorista, rekao je Putin. Prema rečima predsednika, odavde je poticao „veliki deo novčane podrške terorističkim bandama“, navodi Sputnjik.

Sergej Šojgu, ministar odbrane RF, otpužio je Tursku da je oborila avion na prostoru Sirije, te da nikako Turska ne može dokazati da je ruski avion bio u vazdušnom prostoru Turske, a sa druge strane Ahmet Davutoglu, šef turske diplomatije, rekao je da je Turska imala pravo da obori ruski avion. Svet strahuje od dalje eskalacije, a Putin je danas istakao da Turska pokušava NATO alijansu da stavi u službu Islamske države, time što je uputila poziv NATO alijansi posle obaranja ruskog aviona.
Pročitajte još:DAVUTOGLU OŠTRO: Imali smo pravo da oborimo ruski avion!Putin: Naš avion je oborila turska avijacija – Turska nikako nije bila ugrožena!
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA