Najnovije

DA LI JE OVO ALARM ZA SRBE: Bajden došao na skup u Zagreb

ZAGREB – Tačno u podne, u kabinetu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović počeo je samit Brdo-Brioni na kome učestvuju predsednici država bivše SFRJ i Albanije, a kome prisustvuju američki potpredsednik DŽozef Bajden i predsednik Saveta Evrope Donald Tusk.
Bajden u Zagrebu (Foto: JuTjub)

Bajden u Zagrebu (Foto: JuTjub)

Na samitu Brdo-Brioni učestvuje predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je uoči samita rekao da je Srbija dobar primer suseda. Bajden je u Zagreb doputovao nešto pre 8,00 sati, nekoliko minuta ranije nego što je bilo predviđeno. Reč je o prvoj poseti nekog visokog gosta iz SAD nakon sedam godina, kao i okretanje i njihovo zanimanje za Jugoistok Evrope. Na aerodromu su ga dočekali savetnik za nacionalnu bezbednost Josip Buljević, savetnik za spoljnu politiku predsednice Kitarović Dario Mihelin, kao i suprug predsednice Hrvatske Jakov Kitarović. Po dolasku se najpre sredo sa Tuskom sa kojim je, kako su preneli hrvatski, mediji govorio veoma kratko, a delić razgovora od desetak sekundi je bio posvećen bejzbolu. Bilateralni susreti Bajdena održani su u zagrebačkom hotelu Westin, gde je posle Tuska razgovarao sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom. Američki potpredsednik razgovarao je i sa premijerom Zoranom Milanovićem, a kako tvrde hrvatski mediji, taj susret je trajao sat umesto predviđenih pola sata. U javnost je procurila zanimljiva izjava potpredsednika Bajdena koji je rekao: „Ovde sam bio prvi put kada je još bio živ Tito, pa vidite koliko sam star. Bio sam u Hrvatskoj i kada je bio Tuđman”, rekao je 73-godišnji Bajden između sastanaka s Pahorom i Tuskom u hotelu Westin. „Za SAD i mene lično, ali govorim u ime američkog predsednika, ova je regija u poslednjih 25 godina od izuzetnog interesa”, rekao je Bajden novinarima, dodajući da je regionalna inicijativa Brdo-Brioni dobar posao jer uspeva u poslednjih pet godina okupiti sve čelnike na razgovor.
Pročitajte još:LAZANSKI: Putin nikad ne prašta izdaju, Turska je mali igrač za RusijuDačić: Na primeru Srbije narušeni svi međunarodni principi (VIDEO)
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA