Najnovije

Ruski bombarderi u Siriji odsad samo pod zaštitom lovaca

Ruski vojni eksperti i analitičari procenjuju da je sasvim moguće da je obaranje Su-24 bilo – smišljena i isplanirana provokacija Ankare.
(Foto: RIA Novosti)

(Foto: RIA Novosti)

Jedan od njih, Vladimir Jevsejev, smatra da je Turska započela krajnje opasnu igru na koju Moskva može odgovoriti – otpočinjanjem vazdušnog patroliranja sirijsko-turske granice i naoružavanjem sirijskih Kurda. Sa onemogućavanjem turske armije da uopšte prelazi na teritoriju Sirije. On ukazuje da su turski avioni dva puta u poslednje vreme povređivali vazdušni prostor Jermenije i da Rusija – koja ima avio-bazu u toj zemlji – može početi da u takvim situacijama obara turske avione. I Viktor Nadein-Raevski smatra da se Ankara odlučila za provokaciju i da ona može biti čin osvete Rusiji za uništavanje naftne infrastrukture pod kontrolom Islamske države. Pogotovo što ID – i to upola cene – naftu prodaje preko Turske i Jordana. Bivši načelnik ruskog Generalštaba Jurij Balujevski smatra da je vojni vrh u Moskvi napravio dve greške. Prva: što je uopšte dozvolio da ruski bombarderi idu u akcije bez podrške lovaca. Druga: što nije primenjena sila odmah nakon napada turskih aviona na Su-24. Balujevski smatra da se Ankara odlučila za udar, koji je Vladimir Putin nazvao „udarom s leđa“, ne samo zbog toga što Rusija Tursku lišava jeftine nafte iz Sirije, nego i zato što se sirijska armija sve više približava granici sa Turskom – potiskujući one koje Ankara štiti, podršava i finansira. Balujevski, inače, predlaže da Rusija iskoristi pravo na samoodbranu koje joj garantuje član 51. Povelje UN: „Naš avion je uništen. Zato imamo pravo da upotrebimo oružje protiv onih koji su u suštini udarili na sam suverenitet Rusije i na naše pilote. Doduše: trebalo je udariti odmah nakon što su oni udarili. Ali, ako nam ne vrate drugog pilota, ako ga likvidiraju – tada se treba držati taktike spržene zemlje. Tada ne sme biti nikakve poštede!“
Pročitajte još:SVE JASNO: Moskva objavila satelitske snimke letova ruskog i turskog aviona! (MAPA/VIDEO)PUTIN NA POTEZU: Ovo su tri moguća scenarija ruske odmazdeUNIŠTEN RUSKI HELIKOPTER U SIRIJI?! „Američki“ militanti pogodili spasilačku ekipu (VIDEO)
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA