Najnovije

Stoltenberg: Alijansa čvrsto stoji iza Turske!

Različiti NATO izvori potvrđuju da ruski avion jeste bio u turskom vazdušnom prostoru, saopštio je generalni sekretar NATO-a, Jens Stolenberg nakon sastanka. Uz ovo, on insistira na smirivanju tenzija i uspostavljanju mehanizma koji bi predupredio slične incidente.
Jens Stoltenberg (Foto: RIA Novosti)

Jens Stoltenberg (Foto: RIA Novosti)

Generalni sekretar NATO alijanse, Jens Stoltenberg je nakon vanrednog sastanka Stalnog saveta NATO-a, sazvanog povodom obaranja ruskog aviona, rekao da je još ranije iskazivao svoju zabrinutost zbog mogućih posledica ruskih vojnih akcija uz NATO granice. "Veoma je važno da se postigniti dogovori poštuju kako bi se slični incidenti izbegli", ukazao je prvi čovek vojne organizacije, ne propuštajući da naglasi da Alijansa stoji iza Turske kao svoje članice. "Nastavićemo da pažljivo pratimo prilike na jugoistočnim NATO granicama. Očekujem nastavak kontakata Ankare i Moskve po ovom pitanju, kako bi se situacija smirila. Diplomatija i stišavanje tenzija su važni u rešavanju ove situacije", poručio je Stoltenberg. Upitan da li je siguran u navode turske strane da je ruski avion srušen iznad turske teritorije, generalni sekretar je odgovorio potvrdno. "Analize koje smo tokom dana dobili od nekoliko saveznica su u saglasnosti su sa izveštajem koji nam je dostavila Turska. Dakle, informacije iz različitih izvora su podudarne", rekao je Stoltenberg. Upitan kakav će biti stav vojnog saveza ukoliko situacija eskalira, Stoltenberg je rekao: "Jasno smo pozvali na smirivanje tenzija. Ovo je ozbiljna situacija i sada je važno da svi doprinesemo njenom smirivanju. Zato i pozdravljam kontakte Ankare i Moskve. Bili su neki kontakti nakon incidenta i biće ih još. Oni bi trebalo da budu u funkciji rešavanja ove situacije ali i stvaranja mehanizma koji bi pomogao da se slični incidenti ne dogadjaju ubuduće. Sada unutar saveza razgovaramo kako možemo da izbegnemo incidente koji bi mogli da se otmu kontroli. Ovo jeste ozbiljna situacija ali i ukupne prilike uz NATO granice traže od nas više predviđanja događaja, transparentnosti, kao i različite mere kojima bismo smanjili rizik", rekao je Generalni sekretar NATO-a. O mogućnosti zajedničkog delovanja Alijanse sa Rusijom u Siriji gensek NATO-a je rekao da je zajednički neprijatelj Islamska država i da pozdravlja sve napore u borbi protiv nje. "Važno je da da svi, uključujući i Rusiju, vodimo akcije u tom smeru. Ono što smo do sada videli je da je većina ruskih meta bila u delu Sirije gde Islamska država nije prisutna", istakao je Stoltenberg. Potvrđeno je da do sada nije bilo direktnih kontakata NATO-a i Rusije, ali da se, kao što je ukazao generalni sekretar Alijanse, nastavljaju kontakti na relaciji Ankara - Moskva.

Neki se ograđuju

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istupio je na Savetu stalnih predstavnika Alijanse povodom incidenta s ruskim avionom Su-24 svojom ličnom izjavom, jer ona nije bila usaglašena sa svim predstavnicima zemalja-članica NATO-a, saopštili su vojno-diplomatski izvori upoznati s tokom zasedanja tog saveta. „Na Savetu stalnih predstavnika NATO-a u vezi s oborenim avionom bilo je ozbiljnih nesuglasica. Niz predstavnika zemalja-članica Alijanse veoma se obazrivo odnosi prema ’turskim žalbama’. Ozbiljne nesuglasice bile su, pored ostalog, i u vezi s tvrdnjama turske strane da je ’ruski vojni avion dobio više od dvadeset upozorenja, jer ih je bilo samo dva“, rekao je izvor. Pored toga, prema rečima izvora, audio-snimci razgovora (turskih pilota), koje su predali predstavnici Turske, karakterišu se kao „prilično nerazumljivi“. „Zbog toga je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istupio svojom ličnom izjavom jer ona nije bila usaglašena sa ostalim članicama Saveta“, rekao je izvor.
Pročitajte još:
Izvor: glasamerike.net / rs.sputniknews.com  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA