Najnovije

Vojni vrh SAD brine pojava ruskih S-400 u Siriji

Vojni vrh SAD – objavila je agencija France Presse –zabrinut je zbog toga što Rusija ima nameru da narednih dana oko avio-baze kod Latakije rasporedi svoje najmodernije zenitne raketne sisteme S-400.
S-400 (Foto: RIA novosti)

S-400 (Foto: RIA novosti)

Francuska agencija je ovo objavila, naglašavajući da prenosi stavove visokih američkih vojnih funkcionera čija imena nije navela. Jedan od sagovornika France Presse je čak rekao: „To je efikasan vojni sistem koji predstavlja značajnu pretnju za svakoga. Imamo suštinsku zabrinutost povezanu sa vazdušnim operacijama u Siriji”. Doduše, drugi vašingtonski vojni zvaničnik je istoj agenciji rekao: „Sistemi S-400 ne bi trebalo da utiču na delovanje naše koalicije u Siriji. Mi nemamo nameru da ometamo operacije Rusije, a ona ne namerava da smeta nama. Mi nemamo razloga da nišanimo jedni u druge”. CNN je istovremeno objavio: „Kada S-400 budu u Siriji, pokrivaće celu teritoriju te zemlje. Rusi će imati kontrolu u celom vazdušnom prostoriju Sirije. A to znači da će svaki avion u tom prostoru – bio on američki ili turski, ili iz neke treće zemlje NATO – leteti samo uz dozvolu, odnosno zeleno svetlo dobijeno od Rusa”. Amerikance i NATO brine i najava bivšeg visokog ruskog vojnog funkcionera – generala Jevgenija Bužinskog – da Moskva može u Siriju poslati i specijalne avione za radioelektronsku borbu koji će imati zadatak da povećaju bezbednost ruskih bombardera i da spreče „incidente” slične poslednjem sa obaranjem Su-24 u vazdušnom prostoru Sirije.
Pročitajte još:POČELA RUSKA OSVETA: Satiranje kod mesta rušenja SuhojaPORUKA TURCIMA: Šojgu u Siriju šalje moćno oružjeRUSKA REKONSTRUKCIJA: Ovako je izgledao napad turskog F-16 na ruski Su-24 (VIDEO)
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA