Najnovije

LAVROV U BEOGRADU: Otvara pitanje svih pitanja - EU kalifat na Kosovu

MOSKVA - Marija Zaharova, portparol ministarstva spoljnih poslova RF, izjavila je da će Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, učestvovati na Samitu OEBS-a u Beogradu, a da će glavna tema biti "objedinjavanje snaga u borbi protiv terorizma".
Sergej Lavrov (Foto: JuTjub)

Sergej Lavrov (Foto: JuTjub)

Zaharova je istakla da Rusija želi depolitizaciju dijaloga na temu borbe protiv terorizma. Ona je najavila da je planirano da Lavrov učestvuje dva dana, i 3. i 4. decembra, na Samitu OEBS-a u Beogradu. Takođe, rekla je da Rusija računa na otvoren i depolitizovan dijalog, te da je talas terorizma zahvatio celu Evropu i susedne regione, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti. Posebno važno što je Zaharova rekla je da će Rusija težiti da se razmotri "pitanje porekla terorizma", te pitanje "potrebe ujedinjenja u borbi protiv tog zla". Sasvim je izvesno, ukoliko se postavlja pitanje "evropske bezbednosti" u jednoj organizaciji poput Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), da će Kosovo, Bosna i Hercegovina i Albanija kao glavne ćelije islamističkog terorizma u Evropi biti pitanje broj jedan na predstojećem Samitu OEBS-a u Beogradu. Podsećamo, Bosna i Hercegovina i Kosovo su dva vodeća centra za mobilizaciju džihadista koji odlaze u Siriju i Irak da se bore na strani Islamske države. Koreni delovanja islamističkih terorističkih grupa na našim prostorima potiču još od Alije Izetbegovića koji je, tada nesmetano i uz podršku UNPROFOR-a i NATO alijanse, dopremao veliki broj mudžahedina iz arapskih zemalja. Nekadašnji lider bosanskih muslimana, Alija Izetbegović, bio je najveći promoter džihada i koncepata na kojima je danas zasnovana Islamska država. Koliko su identične politike Alije Izetbegovića i današnje Islamske države najbolje pokazuje dokument na kojem je Izetbegović zasnivao svoju politiku, a to je Islamska deklaracija . BiH i Kosovo u "svetskom vrhu" po izvozu džihadista

Prema broju stanovnika koji su se pridružili Islamskoj državi, Bosna i Hercegovina je četvrta u svetu, tvrde britanski mediji koji navode da su se u ovoj godini 92 državljana BiH pridružila toj terorističkoj organizaciji.

Na petom mestu je, kako se navodi, Kosovo sa 83 borca, a ispred BiH su Jordan, Tunis i Saudijska Arabija, dok je među zemljama Evropske unije Belgija vodeća po broju pripadnika ID. Bosna i Hercegovina je označena i kao zemlja preko koje se krijumčari naoružanje, potvrdio je ministar bezbednosti Dragan Mektić, koji do tih saznanja došao nakon napada u Parizu. BiH se pominje i kao mesto pranja novca za potrebe terorista, premda u toj zemlji postoji zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, objavio je Tanjug. S druge strane, u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) za televiziju N1 potvrđeno je da nema informacija da se na teritoriji Bosne i Hercegovine nalaze pripadnici Islamske države. Novac prikupljen u džamijama Velike Britanije koristi se za finansiranje terorista ID, a pranje novca se obavlja preko računa u BiH, navode mediji. Na Samitu OEBS-a se očekuje otvara pitanja podrške Brisela i EU nasilnoj tvorevini zvanoj "nezavisno Kosovo", a srpski političari će predočiti da je Kosovo stvoreno upravo mehanizmima islamističkog terorizma, a u cilju stvaranja svojevrsne "islamske države na teritoriji Evrope". EU je praktično stvorila "kalifat u Evropi" svojom kratkovidom politikom i politikom podrške jednostranoj agresivnoj politici nekadašnjih terorističkih vođa kao što su Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. EU je kroz "nezavisno Kosovo" ojačala ono što danas predstavlja najveću pretnju za međunarodnu zajednicu, a to je "globalni džihad".
Pročitajte još:LAZANSKI: Turska izbačena iz igrePUTIN IDE DO KRAJA: Rusija šalje 150.000 vojnika u Siriju da zbrišu Islamsku državu sa lica zemlje!
Izvor: Pravda / Tanjug
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA