Najnovije

HRVATSKE TAJNE SLUŽBE U PRIPRAVNOSTI: Teroristi su nam pred vratima, Balkan je ugrožen!

ZAGREB - Hrvatska obaveštajna zajednica budno prati razvoj situacije u regionu i na najvišem je stepenu pripravnosti kada je reč o opasnosti koja preti od takozvane Islamske države.
(Foto: braniteljski-portal.hr)

(Foto: braniteljski-portal.hr)

Saradnja s obaveštajnim službama susednih zemalja izuzetno je dobra, ali i Islamskaa zajednica u Hrvatskoj sarađuje, kažu u hrvatskim obaveštajnim krugovima. Prema procenama bezbednosnih stručnjaka, u poslednjih petnaestak godina na području Balkana stvorena je kvalitetna mreža ćelija radikalnih islamističkih grupa spremnih da krenu u u borbu protiv zapadne civilizacije, piše Jutarnji list. 3.500 vehabija koje se smatraju glavnim propagatorima radikalnog islama i terorizma. Procene, međutim, govore da je broj daleko veći. Zemlje regiona se sve češće spominju u video porukama džihadista koji prete da će ih napasti, spaliti, pozivaju domaće muslimane da krenu u sveti rat. Balkan je ugrožen, tvrde sigurnosni stručnjaci upoznati s delovanjem radikalnih islamista na području celog regiona. “Najugroženiji su Bosna i Hercegovina, Kosovo i Albanija. Cilj ID i drugih radikalnih grupa je razoriti koncept zajedničkog suživota muslimana i hrišćana. Ove tri države su kao stvorene za te planove”, tvrde sagovornici Jutarnjeg lista. Sve to događa se na vratima Hrvatske koja je u očima islamskih radikala najisturenija zemlja hrišćanskog zapada. Obaveštajna zajednica budno prati razvoj situacije u regionu i u najvećem je stepenu pripravnosti. Saradnja s obaveštajnim službama susednih zemalja je izuzetno dobra. Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je u ovom trenutku između 50 i 70 osoba koje se kvalifikuju kao ekstremni islamisti, a punktovi njihovog delovanja su Pula, Rijeka i Zagreb i svi oni su pod nadzorom službi te zasad nije primećeno njihovo delovanje koje bi išlo prema nekim terorističkim operacijama. Najradikalniji pokušaj vrbovanja zabeležen je prošle godine kada je deo njih uhvaćen prilikom deljenja svete knjige Kuran prolaznicima na ulici. Sagovornici ukazuju na činjenicu da pripadnici muslimanske zajednice u Hrvatskoj spadaju u obrazovaniji i imućniji sloj društva i kao takve jednostavno ih je teško ili nemoguće pridobiti za radikalne stavove. Puno plodnije tlo su konvertiti koji prelaze s hrišćanstva na islam. Najbolji primer su Dora Bilić i Irena Horak koje su nakon radikalizacije završile u redovima Al Kaide. Dosadašnji pokušaji odlazaka hrvatskih građana iz Hrvatske na ratište u Siriju uspešno je sprečen. Kako saznajemo, takav jedan slučaj dogodio se ove godine dok je prošle godine sprečen odlazak jednog šesnaestogodišnjaka. Pripadnici ID i te kako su aktivni putem društvenih mreža i sve češće pokušavaju da regrutuju Hrvate. Uglavnom su mete mladi, neprilagođeni ljudi iz razorenih porodica. Pojedini sagovornici ukazuju i na problem migracijskog talasa koji već mesecima prolazi kroz Hrvatsku. Sad je već dokazano da je jedan od terorista iz Pariza upravo taj kanal koristio kao rutu za dolazak u Zapadnu Evropu, a prema nezvaničnim informacijama još dvojica terorista su na isti način došla do Francuske. Ono što je problem je nedovoljna svest građana da bi i Hrvatska mogla biti meta napada islamskih terorista, upozoravaju stručnjaci za bezbednost.
Pročitajte još:MILANOVIĆ: Sporazum bi trebalo da uspori priliv izbeglica„Pre će izbiti Treći svetski rat nego što će Hrvatska dobiti vladu“
Izvor: Jutarnji list, Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA