Najnovije

Rusija od 1. decembra zabranjuje uvoz mesa, mleka, voća i povrća i odeće iz Turske

Ruska vlada može narednih dana zabraniti uvoz iz Turske ohlađenog i zamrznutog goveđeg i živinskog mesa, kao i mesnih prerađevina.
(Foto: izvestia.ru)

(Foto: izvestia.ru)

Ovo je sinoć objavio uticajni ruski dnevni list Izvestija. Istovremeno je – pozivajući se na izvore bliske vladi Dmitrija Medvedeva otkrio da se pod sankcijama može naći i uvoz voća i povrća i plodova mora iz Turske. Izvestija tvrdi da se pod zabranom mogu naći usoljeno, sušeno i dimljeno meso, mleko i mlečni proizvodi . A takođe: mlečni proizvodi bez laktoze, zatim riba, orasi, bademi, lešnici, pistaći… Isti list tvrdi da će potpuni spisak onoga što će se naći na udaru ekonomskih sankcija protiv Turske biti objavljeno do 1. decembra. Prema podacima ruske carine, Rusija je za prvih devet meseci ove godine u Tursku izvezla robe i usluga za 15 milijardi, a uvezla za tri milijarde dolara. Rusija od Turske je dosad najviše kupovala pomorandže (tokom ove godine – za $29 miliona), mandarine ($43 miliona), limun ($48,3 miliona) i grajpfrut ($15 miliona). Istovremeno je iz Turske uvezla grožđa $69 miliona, višanja i trešanja za $26,6 miliona i jagoda za $22,7 miliona. Za devet meseci 2015. Rusija je iz Turske uvezla paradajza za $281 milion, a krastavaca za $16,2 miliona. Pored voća i povrća, značajnu stavku u Turskom izvozu u Rusiju čini i odeća (za prvih devet meseci - $290 miliona). Od 2012. do septembra 2015. godine – Rusija u Tursku izvezla energenata i robe za $92,9 milijardi, a uvezla za $23,9 milijardi. Samo za voće i povrće je platila $5 milijardi, a za odeću $1,9 milijardi. Ništa manji udar za Tursku neće biti ni stopiranje dolaska ruskih turista kojih je u toj zemlji godišnje boravilo oko 4,5 miliona. Turisti iz Rusije u Turskoj su godišnje ostavljali oko $10 milijardi.
Pročitajte još:Davutoglu objavljuje kontra-sankcije RusijiCNN: NATO je preživeo Hladni rat, a da li može i obaranje ruskog aviona?Islamska država prodala Turskoj naftu u vrednosti 800 miliona dolara
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA