Najnovije

ŠABIĆ O AFERI "KURIR": Iznošenjem dijagnoze ustanove "Laza Lazarević" o građaninu A.K. prekršen Ustav

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić naložio je danas pokretanje postupka nadzora u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" zbog, kako je naveo, protivustavnog iznošenja ličnih podataka o zdravstvenom stanju građanina A.K. u emisiji TV Pink.
Rodoljub Šabić (foto: TV N1 printskrin)

Rodoljub Šabić (foto: TV N1 printskrin)

Poverenik upozorava da je i Ustavom zabranjena i kažnjiva upotreba podataka o ličnosti izvan svrhe za koju su prikupljeni. Izuzetak može biti, kako je naveo, ako su podaci izneti za potrebe krivičnog postupka ili zaštite državne bezbednosti. "Dakle, samo nadležni organi imaju pravo i dužnost da se bave i obradom ličnih podataka prikupljenih od strane drugih subjekata u druge svrhe, ali samo u svrhu suzbijanja kriminaliteta i zaštite državne bezbednosti, a ne i van toga, pogotovo ne u svrhu plasiranja tih podataka u najširu javnost", ističe Šabić. U tom kontekstu, kako je naveo, krajnje je zabrinjavajuće što se u medijima pojavljuje sve veći broj ličnih podataka i po zakonu inače "naročito osetljivih podataka" iz medicinskih dosijea ili rezultati poligrafskog ispitivanja, sadržaji iskaza svedoka... Šabić je, budući da se njegova ovlašćenja ne odnose na medije, podsetio da u njihovom etičkom kodeksu piše da "i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti počinioca ili žrtve, mediji tu informaciju ne smeju da prenose. Greška državnih organa ne podrazumeva "dozvolu" za kršenje etičkih principa profesije", ističe Šabić. On je, međutim, poručio da se od državnih organa očekuje mnogo više, te da su oni u obavezi da pokažu neuporedivo odgovorniji odnos prema ličnim podacima građana, što pored ostalog podrazumeva i odgovornost pojedinaca koji se o te obaveze ogreše. Poverenik podseća da zaštita podataka o zdravstvenom stanju ne podrazumeva samo generalnu zaštitu iz Zakona o zaštiti podataka, nego i izričitu posebnu zaštitu iz Zakona o pravima pacijenata, a da je za nadzor nad sprovođenjem tog zakona nadležno Ministarstvo zdravlja. Šabić upozorava da je pojavljivanje ličnih podataka u javnosti inkriminisano i Krivičnim zakonikom koji predviđa da će se službeno lice koje podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju i koriste na osnovu zakona saopšti drugom ili upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni, kazniti zatvorom do tri godine. "Poverenik naravno ne treba i ne može da zamenjuje sve nadležne organe u izvršavanju njihovih nadležnosti i obaveza. On pogotovo ne može da vodi krivične postupke, to je posao koji moraju da rade za to zakonom predviđeni organi. Upravo zato indikativno je i alarmantno da i nakon mnogih ponovljenih upozorenja poverenika i više krivičnih prijava koje je podneo, niko još nije procesuiran za krivično delo po ovom Zakonu, a ni primera prekršajne i disciplinske nema ni u izbliza zadovoljavajućoj meri", naveo je on.
Pročitajte još: 
Šabić upozorava da se dosadašnja praksa, koju naziva kompromitantnom sa stanovišta standarda normalnog funkcionisanja države, a sa stanovišta ljudskih prava zajamčenih Ustavom i zakonima veliki i konstantan izvor brojnih ozbiljnih kršenja, nužno prestati bez odlaganja. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA