Najnovije

Devet zemalja Istočne Evrope ustalo protiv Nemačke zbog gasovoda Severni tok-2

Zemlje Istočne Evrope imaju nameru da se suprotstave Nemačkoj zbog njenog zajedničkog projekta sa ruskim gasnim džinom Gazpromom Severni tok-2 – objavio je Financial Times.
Gasovod (Foto: Pixabay)

Gasovod (Foto: Pixabay)

Britanski list tvrdi da će taj projekat zajedničkim snagama torpedovati Poljska, Slovačka i još sedam istočnoevropskih zemalja. Sve su one već uputilo pismo predsedniku Evropskog saveta – Poljaku Donaldu Tusku – u kojem traže da se o Severnom toku-2 raspravlja na samitu EU u decembru. Poljaci i ostali iz američke istočnoevropske falange traže da se gradnja Severnog toka-2 blokira jer je u suprotnosti sa politikom Evropske unije na planu energetske bezbednosti i suprotan pravilima o diversifikaciji isporuka. Ovome su – nimalo slučajno – dodali upozorenje: „Severni tok- nanosi štetu EU i na geopolitičkom planu“. Još su se usudili da Tusku napišu: da Nemačka, kao najuticajnija zemlja u EU, svoje ekonomske interese stavlja i iznad energetske bezbednosti Istočne Evrope. Financial Times procenjuje da Severni tok-2 može postati i uzrok ozbiljnih trvenja između EU i SAD. Britanski list podseća i da je Bela kuća već saopštila da taj gasovod može Ukrajinu lišiti dve milijarde dolara godišnjih prihoda od tranzita ruskog gasa. Financial Times citira mšljenje jednog neimenovanog istočno ev ropskog diplomate: mi sada gubimo ovu bitku, ali ćemo se ipak boriti. Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker odbacije tvrdnje „falange“ da je Severni tok-2 politički problem i istakao da samo treba proveriti koliko je taj projekat u skladu sa „unutrašnjim zakonima EU“. Zvanični Berlin je saopštio da je Severni tok-2 „isključivo komercijalni projekat privatnih energetskih kompanija koji će EU obezbediti gasnu sigurnost u slučaju spora između Rusije i Ukrajine“. Nemačka, inače, čini sve što može da uticaj Brisela na sudbinu Severnog toka-2 bude minimalnim, to jest – da ostane u nadležnosti njenih vlasti. Severni tok-2 previđa gradnju dva podvodna cevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Udeli u gasovodu trba da budu ovi: Gazprom"— 50%, BASF, E.ON, Engie, OMV, Shell — po 10%.
Pročitajte još:NA IVICI RATA: Ruska 58. armija na turskoj granici; Turci zatvaraju Bosfor?!NE BIH IM BIO U KOŽI: Sa zapada nadiru Krudi, sa istoka Islamska država a obruč zatvara Asad (MAPA)ERDOGAN OBEĆAO: Dajem ostavku ako se dokaže šverc nafte!
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA