Najnovije

Jovanović ocenjuje "poglavlja sa EU" kao istorijsku šansu

BEOGRAD - Otvaranje prvih poglavlja u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji je istorijska šansa Srbije i pobeda generacija koje su čuvale ideju evropske politike u Srbiji, i onda kada je takva budućnost za našu zemlju izgledala nemoguća i nezamisliva, kaže Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, u najnovijem saopštenju povodom otvaranja poglavlja sa EU.
Čedomir Jovanović (Foto: JuTjub)

Čedomir Jovanović (Foto: JuTjub)

To je pobeda svakog čoveka koji se borio za evropske vrednosti 9. marta 1991, svakog ko je učestvovao u protestima '96.-97, svakog ko je pomogao da se 5. oktobra sruši Milošević. To je pobeda manjine koja nije odustajala 12. marta 2003. zato što je danas ideja evropske Srbije postala politički okvir za najveći deo društva i za gotovo sve političke stranke koje utiču na budućnost Srbije. Zato je Srbija u Evropskoj uniji danas cilj i onih stranaka koje su do juče bili najtvrđi oponenti menjanju Srbije i početak pregovora je, uz nas koji smo oduvek bili za Evropu, i njihov uspeh, kaže lider liberala. Poglavlja koja su otvorena brzo će nas naterati da se kao društvo i kao političke stranke legitimišemo koliko smo zaista spremni da menjamo budućnost Srbije i koliko smo ozbiljni kad govorimo o promeni sistema vrednosti i kreiranju politike koja treba zemlju da izvuče iz beznađa u kojem se predugo guši. Uređivanje odnosa sa komšijama, stvaranje atmosfere razumevanja i saradnje, pre svega sa Kosovom, ali i sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom, prekid svih vrsta sukoba i konačan prestanak raspirivanja mržnje i nacionalizma u Srbiji, su uslovi da krenemo dalje na evropskom putu, navodi on. Uspešnu evropsku politiku mogu da vode institucije države koje u takvu politiku veruju i razumeju je i političari koji ideju drugačije i bolje Srbije pretpostavljaju popularnosti. Za uspeh drugačije politike u Srbiji neophodno je vratiti najbolji deo društva u politiku, neophodno je upristojiti javni, medijski i politički život i napraviti nove ekonomske, bezbednosne, unutrašnje i spoljne političke odnose. Drugačiji rezultati će doći samo kao posledica iskrenosti i istrajnosti u sprovođenju takve politike, zaključuje se u saopštenju.
Pročitajte još:OVO MORATE PROČITATI: Blumbergove crne prognoze za 2016. godinuSVE IZ POČETKA: Novo suđenje Stanišiću i Simatoviću!
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA