Najnovije

VUČIĆ O POGLAVLJU 35: Najvažnije je da se omogući da Srbi i Albanci žive u miru

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je naša pregovaračka pozicija u vezi s Poglavljem 35 takva da "mi očekujemo ono što je bilo očekivano", te da je najvažnije da se omogući da Srbi i Albanci žive u miru.
Aleksandar Vučić (Foto: printskrin)

Aleksandar Vučić (Foto: printskrin)

Upitan da li na kraju procesa očekuje iznenađenja u vidu pravno obavezujućeg dokumenta, primetio je da "o onome čega nema" jednostavno ne može da govori. - Ne očekujem to i to ne piše u pregovaračkoj poziciji - naglasio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Briselu pred početak Međuvladine konferencije na kojoj treba da budu otvorena prva poglavlja u pregovorima Srbije za članstvo u EU. On je pojasnio da pregovori sa EU neće moći da budu zatvoreni dok se ne zatvori Poglavlje 35, ali i da se ono neće provlačiti kroz sva ostala poglavlja, što je, kako je primetio, povoljnije za Srbiju. Pred Srbijom je, naglasio je, ozbiljan rad na Poglavlju 35 i on će trajati nekoliko godina. - Mi smo ga izdvojili, bez njega neće moći da se zatvore pregovori, ali to je bolje nego da se provlači kroz sva druga poglavlja. To je za nas povoljnije - rekao je on. Radićemo, takođe, dodao je, i na bržem protoku roba, usluga i ljudi sa obe strane administrativne linije, oni bi rekli granice, zato što tu imamo ogroman ekonomski interes. Tako ćemo da se ponašamo i time ćemo da štitimo interese Srbije na najbolji način i mislim da je to i interes Prištine, naveo je Vučić. - Verujem da je vrlo važno to što privredne komore komuniciraju i verujem da će imati podršku u Prištini kao što imaju i u Beogradu - zaključio je srpski premijer odgovarajući na pitanja novinara u Briselu. On je podsetio da su donedavno mnogi govorili da su ciljevi o kojima govori njegovi "pusti snovi", ali da se pokazalo da ipak nisu san. Ponovio je i da je cilj Srbije da do 2019. godine završi svoj deo posla na putu ka EU, a da Unija potom donosi svoju odluku. - Naše je da uradimo naš deo posla do 2019. godine. Još jednom čestitam svim građanima - poručio je Vučić uoči Međuvladine konferencije u Briselu. "Nismo srećni što u Prištini imamo svakog dana suzavac u parlamentu" Težak je period pred nama, mnogo toga treba da se implementira, ocenio je premijer, primetivši da "mi nismo srećni što u Prištini imamo svakog dana suzavac u parlamentu, tuče i hapšenja ispred parlamenta..." - Želeli bismo da imamo stabilnog partnera, ali smo spremni za nastavak razgovora i dijalog uvek. Važno je da Srbi i Albanci žive u miru, da Srbima obezbedimo sigurnost ne samo na severu već svuda na Kosovu i radićemo na tome - poručio je premijer Srbije.
Pročitajte još:Dve trećine Srbije protiv članstva u NATO-uI NIJE SE BAŠ POKAZAO: Evo kako je Vučić odgovorio prištinskom novinaru koji ga je provocirao
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA