Najnovije

KERI KOD PUTINA: Amerikanci pristaju da ne ruše odmah Asada

Razgovor Sergeja Lavrova i DŽona Kerija sa Vladimirom Putinom u Kremlju potrajao je puna tri sata. Sat manje nego njihov poznati majski susret u Sočiju.
Keri i Putin (Foto: Jutjub)

Keri i Putin (Foto: Jutjub)

Šta je tačno bilo dogovoreno iza zatvorenih vrata – verovatno će biti jasnije narednih dana. Zasad se treba orijentisati prema onome što su Lavrov i Keri izjavili. Šef ruske diplomatije rekao je da su Moskva i Vašington približili poglede na formiranje delegacije sirijske opozicije koja bi učestvovala u pregovorima. Ruski ministar je naglasio da SAD priznaju da se nije potvrdila tvrdnja iz izveštaja Ujedinjenih Nacija da ruska operacija u Siriji donosi stradanja civilnog stanovništva. Američki državni sekretar je jasno rekao da SAD ne vode politiku sračunatu na izolaciju Rusije. Otkrio je da je Stejt departman sa Moskvom saglasan povodom osnovnih pristupa situaciji u Siriji, uključujući podršku teritorijalnoj celovitosti te zemlje. Dodao je da SAD cene napore Rusije da se reši sirijska kriza i njen doprinos borbi sa terorizmom. Keri je posebno istakao da sirijski predsednik Bašar Asad ne može u budućnosti biti lider Sirije, ali je priznao da je sa Putinom i Lavrovom razgovarao samo o “političkom procesu”: “Sjedinjene Države i naši saveznici ne teže promeni takozvanog režima u Siriji. I danas sam rekao da Asad ne može biti lider u budućnosti. Međutim, nismo se bavili našim raznoglasjima, niti time šta treba da odmah uraditi sa Asadom”. Uzevši ponovo reč na zajedničkoj konferenciji za medije, Lavrov je otkrio da SAD imaju “konkretne planove za realizaciju Minskih sporazuma o Ukrajini”. Keri je naknadno podvukao: SAD su spremne da zajedno sa Rusijom rade na uništenju terorističke grupacije Islamska država. Dodao je da su dve zemlje zbližile pozicije “povodom spiska terorističkih formacija”. Pritom je objasnio da ni za jednu stranu nije sporno da na tom spisku treba da budu Islamska država i DŽebhat an-Nusra.
Pročitajte još:PAKAO U DONBASU: Ukrajinci večeras napali Donjeck i Gorlovku!VELIKI PREOKRET U SIRIJI: Pobunjenici uz Asada protiv džihadista
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA