Najnovije

Nisi podelio otkaze? Plati dva miliona!

Predsednici opština i direktori državnih ustanova koji ne budu smanjili broj zaposlenih do 2. februara 2016. biće kažnjeni novčano i do dva miliona dinara.
Kori Udovički (Foto: Jutjub)

Kori Udovički (Foto: Jutjub)

Čelnici državnih institucija kojima je Vlada odlukom od 2. decembra naložila da smanje broj zaposlenih moraće strogo i da poštuju to pravilo jer će u suprotnom iz svog džepa biti prinuđeni da izdvoje oko dva miliona dinara. Toliki ceh moraće da plate 145 gradonačelnika i predsednika opština, te više od 1.500 direktora škola i domova zdravlja koji ne budu smanjili broj zaposlenih do 2. februara 2016. od. Novčano mogu da budu kažnjeni i rukovodioci državnih agencija i institucija ali i čelnici sudova i lokalnih komunalnih preduzeća. Nekoliko je mehanizama zbog kojih bi direktori teško mogli da se usude da izvrdaju odluku o smanjenju broja zaposlenih. Budžetska inspekcija će, recimo, strogo kontrolisati iznose za plate i broj zaposlenih, a svako probijanje plana za dinar ili jedno radno mesto direktori će morati da plate od 500.000 dinara do dva miliona. Oni će, takođe, resornom ministarstvu mesečno morati da dostavljaju broj zaposlenih kojima rukovode. - Za direktore je čak predviđena i kazna od 120.000 do 150.000 dinara ukoliko se usude na nova zapošljavanja. Ovoliki ceh moraće da plate i u slučaju da povećaju iznos za zarade - kaže izvor dnevnih novina Blic. Čelnici državnih institucija kojima je Vlada odlukom od 2. decembra naložila da smanje broj zaposlenih moraće strogo i da poštuju to pravilo jer će u suprotnom iz svog džepa biti prinuđeni da izdvoje oko dva miliona dinara. Toliki ceh moraće da plate 145 gradonačelnika i predsednika opština, te više od 1.500 direktora škola i domova zdravlja koji ne budu smanjili broj zaposlenih do 2. februara 2016. od. Novčano mogu da budu kažnjeni i rukovodioci državnih agencija i institucija ali i čelnici sudova i lokalnih komunalnih preduzeća.     Pojedina ministarstva navodno su već počela da vrše pritisak na direktore u svojim resorima i da ih upozoravaju da je za smanjenje broja radnika ostalo još mesec i po dana. - Svako ministarstvo brine o zaposlenima u svom resoru. Svi oni znaju da su pod nekoliko lupa, da kazne nisu male i da je lako utvrditi da li poštuju odluku Vlade - kaže neimenovani izvor. U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave potvrdili su da svakodnevno razgovaraju sa čelnicima opština i gradova. - U stalnom smo kontaktu kako bi se sproveo plan Vlade o smanjenju broja zaposlenih - poručuju iz ministarstva.

Stanje:

- 2.200 direktora u javnom sektoru biće pod kontrolom resornih ministara, - 6.000 viška zaposlenih imaju predsednici opština i gradonačelnici, - 14.512 mora da bude manje zaposlenih u državnom sektoru nego 31. decembra 2014. godine
Pročitajte još:
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA