Najnovije

TEGLA PUNA ZDRAVLJA: Evo zašto bi češće trebalo da jedete krastavčiće

Gotovo da i ne postoji domaćinstvo u čijem se frižideru ne krije barem jedna teglica kiselih krastavaca. Ove kisele poslastice itekako zaslužuju visoku poziciju u vašem meniju, a evo i zašto.
Krastavčići (Foto: flickr.com/dierken)

Krastavčići (Foto: flickr.com/dierken)

Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, prehrambenih vlakana, proteine, vrlo malo masnoće. Isto tako, ove kisele grickalice bogati su izvor minerala među kojima su i gvožđe, kalijum, natrijum i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin. Tako, sve spomenute nutritivne vrednosti ovu jednostavno pripremljenu zimnicu čini vrlo zdravim i korisnim za naše zdravlje, a evo i taksativno pet najbitnijih razloga zbog kojih ih valja konzumirati: 1. Snažan su antioksidans: Štite telo od slobodnih radikala - nestabilnih hemikalija koje oštećuju ćelije u našem organizmu. 2. Izvrstan su probiotik: Balansiraju probavu i ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan deo zdrave probave. 3. Čuvaju jetru: Osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru i pomažu joj da filtrira toksine iz organizma. 4. Sprečavaju nastanak čira na želucu: Čir je unutrašnja rana na želucu, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama. Iako i sami kiseli, krastavci štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva. 5. Pomažu kod dijabetesa: Istraživanje je pokazalo da kiseli krastavci stabilizuju nivo hemoglobina - proteina u crvenim krvnim zrncima koje prenose kiseonik. Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.
Pročitajte još:
Izvor: Dnevni avaz

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA