Najnovije

UBILI SU JOJ BRAĆU, A NJU SILOVALI: "Bio je ogroman, čudovište... Bacio me na pod i nastavio tući" (VIDEO)

Mlada Jazitka Nadia Murad Basi Taha je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija govorila o noćnim morama koje je preživela u tri meseca zatočeništva od strane pripadnika "Islamske države", moleći ih da unište ovu terorističku organizaciju.
Jazitkinja Nada Murad koja je preživela teror Islamske države (foto: Dejli mejl printskrin)

Jazitkinja Nada Murad koja je preživela teror Islamske države (foto: Dejli mejl printskrin)

Ova dvadesetjednogodišnjakinja je opisala kako je izgledao progon Jazida i kako izgleda trgovina ženama i decom manjinskih grupa kao „ratnog plena“. Nadia je opisala petnaestočlanom Savetu kako je oteta iz sela u Iraku – u augustu prošle godine, te je odvezena autobusom do jedne zgrade u Mosulu. "Sve vreme su me ponižavali i seksualno zlostavljali", nastavila je. "Odvedeni smo u Mosul sa još 150 drugih jazidskih porodica. U zgradi su bile hiljade porodica sa decom koje su menjane kao darovi. Jedan čovek je došao do mene. Želeo je da me odvede sa sobom. Gledala sam u pod i bila sam prestravljena. Kada sam digla pogled, videla sam ogromnog čoveka. Izgledao je kao čudovište." "Plakala sam, rekla sam mu da sam previše mlada, a da je prestar za mene. Udario me. Bacio na pod i nastavio udarati", nastavila je. „Nekoliko minuta kasnije, drugi čovek je došao. Ja sam i dalje gledala u pod, videla sam da je manji. Preklinjala sam ga. Molila sam da me odvede. Prvi čovek me je previše prestrašio." "Čovek koji me je poveo sa sobom, tražio je da promenim religiju. Odbila sam. Želeo je da me oženi."
Osuda mogućeg genocida nad Jazidima
UN je osudio "Islamsku državu" zbog mogućeg genocida nad Jazidima, nakon što su pokrenuli kampanju ubijanja, silovanja, zlostavljanja i torture nad ovim narodom. Upućen je apel Savetu bezbednosti da se obrati Međunarodnom krivičnom sudu.
Nadia je nastavila: "Te noći me pretukao. Skinuo je moju odeću, odveo me u sobu gde su bili i stražari. Tada je počeo njihov zločin, dok se nisam onesvestila." "Preklinjem vas, rešite ih se." Nadia je uspela da pobegne nakon tri meseca torture, sada živi u Nemačkoj. Pripadnici Islamske države su ubili njenu braću. Prvi sastanak SB UN zbog trgovine ljudima dolazi dan nakon što je objavljen izveštaj o trgovini ljudima od strane "Islamske države" i drugih grupa, kao što je i Boko Haram.
Pročitajte još: 
Izvor: cik.ba

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA