Najnovije

JEZIVO: Srpkinje idu na abortus zato što nose ćerku?

U Srbiji, kao i u Crnoj Gori i Albaniji, žene se odlučuju da namerno prekinu trudnoću ukoliko saznaju da nose devojčice. Ovo tvrdi dr Dušan M. Protić, privatni beogradski ginekolog.
Ilustracija (Foto: Jutjub)

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Parovi iz Crne Gore čine većinu onih koji iz regiona dolaze kod njega da odrede pol deteta u ranoj fazi kako bi doneli odluku o selektivnom abortusu. Međutim, i žene i iz Srbije nisu izuzetak. – Parovi koji mi dolaze uglavnom imaju dve ili tri ćerke, mada je bilo i slučajeva da dođu oni koji traže da prvo dete bude muško. Dolaze mi ljudi i iz Nemačke na ovakvu proveru. Imamo sam slučajeve da se trudnoća završila abortusom kada je rezultat pokazao da je dete žensko – sa žaljenjem kaže dr Protić. U klinici u kojoj radi pol se može odrediti horiocintezom – biopsijom horionskih čupica i metodom koji se zasniva na uzimanju krvi iz vene i naknadnoj analizi DNK ploda. Sama intervencija horiocinteze košta oko 400 evra, a Protić smatra da ko je spreman da plati taj novac za informaciju, on to ne radi iz interesovanja, već da bi mogao abortirati u zakonski predviđenom roku, do 10 nedelje trudnoće. Prof. dr Snežana Rakić, direktorka Klinike za ginekologiju i akušerstvo “Narodni front”, kaže da se selektivni abortus najčešće odvija u privatnim klinikama i u prećutnom dogovoru sa ginekologom. – Selektivni abortus nije moguć u državnim bolnicama – objašnjava ona. Nadležni iz Saveta Evrope su od vlasti u Podgorici prošle godine zatražili podatke o selektivnim abortusima, nakon što je Populacioni fond UN Crnu Goru svrstao među zemlje u kojima se rađa nesrazmerno više dečaka nego devojčica.
Pročitajte još:FINSKI PSIHOLOG: Mladića su oklevetali pobednici, on je branio narod i držao vojničku reč!STIŽE ZAKON O ZABRANI BATINANJA DECE: Da li će roditelj moći da nemirno dete nalupa po guzi?
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA