Najnovije

MMF: Oporavak Srbije brži nego što se očekivalo

BEOGRAD - Oporavak Srbije je brži nego što se očekivalo, i u pogledu rezultata specifičnih sektora i kad je reč o otvaranju radnih mesta, izjavila je Tanjugu šefica odeljenja za tržišta u razvoju sektora za Evropu Međunarodnog monetarnog fonda Ana Ilina.
Ana Ilina (Foto: Tanjug printskrin)

Ana Ilina (Foto: Tanjug printskrin)

Ilina je ukazala da je to bila ocena prilikom poslednje posete Srbiji Misije MMF koju je predvodio DŽejms Ruf, te da je zbog bržeg oporavka zemlje, Misija i podigla prognoze rasta za ovu godinu na plus 0,5 odsto. “To je svakako dobra vest”, rekla je Ilina Tanjugu i dodala da će za sledeću godinu procena MMF-a kada je reč o rastu BDP-a težiti ka nivou od 1,75 odsto za Srbiju. Ilina podseća da je Srbija sada u procesu implementacije i kreiranja reformi u kontekstu trogodišnjeg programa koji je u februaru 2015. zaključen sa MMF i poručuje će to dati impuls i privrednom rastu. “Sledeći plan predviđen program sa MMF-om, Srbija će nastaviti s aktivnostima poput promovisanja privatnog sektora, unapređenja poslovne klime, unapređenja fleksibilnosti na tržištu rada i kapitala. Zatim, tu su i reforma i poboljšanje efikasnosti u državnim preduzećima, unapređenje javne administracije i Poreske uprave, ali i sudstva”, navodi ona. Prema njenim rečima, u cilju podizanja rasta na održiv način, i veće produktivnosti, potrebno je napraviti ozbiljne reforme. Ilina se osvrnula i na rezultate i izglede zemalja Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope, pozivajući se na procenu prezentiranu u poslednjem izveštaju Sektora za Evropu koji objavljenom 13. novembra ove godine. Ona je navela da se ove godine očekuje pad BDP-a od 0,6 odsto u regionu kao celini. Iako mnoge privrede rastu zdravim tempom, privrede Rusije i drugih zemalja članica Zajednice nezavisnih država (CIS) su bile u padu ove godine, rezultirajući ukupnim negativnim rastom regiona kao celine. Ilina je dodala da su projekcije bolje za 2016. godinu kada se očekuje oporavak i stabilizacija zemalja CIS-a, a takođe i snažniji rast u Jogoistočnoj Evropi, što će dovesti do ubrzanja rasta regiona kao celine na 1,3 odsto.
Pročitajte još:KRASIĆ OSUO PO PREDSEDNIKU: Mimi Oro i Tomislav Nikolić završili isti fakultet!VUČIĆ ODGOVORIO KIRBIJU: Poštujemo SAD, ali imamo svoju politiku!
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA