Najnovije

Devenport: Poglavlje 35 nije o priznanju Kosova

BEOGRAD - Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da je optimista kada je reč o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, napominjući da se pregovaračko poglavlje 35 ne odnosi na priznanje Kosova.
Majkl Devenport (Foto: mc.rs)

Majkl Devenport (Foto: mc.rs)

"Reč je o dijalogu između Beograda i Prištine o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. To je taj termin koji se koristi u svim zaključcima Evropskog saveta i u pregovoaračkoj platformi za Srbiju", rekao je Devenport u intervjuu za "Politiku". Kako je naveo, "jasno je da mora da dođe i do pravno obavezujućeg sporazuma". "Dakle ne pominje se priznanje Kosova. Nije o tome reč u pregovorima", rekao je Devenport. Suština dijaloga Beograda i Prištine, koji traje već pet godina, jeste, kako je objasnio, da mora da dođe do konkretnih rezultata na bazi dijaloga obe strane. On je odbacio navode da je poglavlje 35 sastavljeno tako da favorizuje Prištinu te da joj faktički daje pravo veta na pristupanje Srbije EU. "Reč je o dijalogu u kojem postoji obaveza i jedne i druge strane da ne smeju da blokiraju jedna drugu na putu evropskih integracija", rekao je Devenport dodavši da ne treba zaboraviti da je proces normalizacije u suštinskom interesu obe strane. On je istakao da je dijalog najveći i najbitniji mehanizam za ostvarivanje ove normalizacije. Devenport je rekao da je optimista kada je reč o članstvu Srbije u EU, ali da ne može da prognozira koliko dugo će pregovori trajati navodeći primer Hrvatske koja je pregovarala sedam godina. "Vrlo je bitno da Srbija ostane na tom putu", rekao je Devenport. Brzina, kako je objasnio, zavisi pre svega od sposobnosti Srbije da ispuni sva očekivanja u svim oblastima. Devenport je rekao da će poglavlja 25 i 26 koja se tiču nauke i kulture verovatno brže biti zatvorena jer je tu Srbija napredovala, ali da će poglavlja 23 i 24 verovatno biti otvorena do kraja pregovaračkog procesa.
Pročitajte još:Vučić: Nova godina treba da bude početak velikog odskokaPočinje bitka za VojvodinuNikolić: Građani će živeti bolje u 2016. godini!
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA