Najnovije

NEMA VIŠE ŠTA DA SE ČEKA: Strateške alternative Srbije u 21. veku

Danas je u hotelu Moskva u Beogradu održan radni panel predstavnika Aktivnog nacionalnog saveza.
Učesnici panela (Foto: Srpska liga)

Učesnici panela (Foto: Srpska liga)

Za okruglim stolom na temu ”Strateške alternative Srba u 21. veku” javnosti su izneli svoje stavove: predsednik pokreta Istočne alternative i nekadašnji visoki funkcioner Srpske radikalne stranke, Dragan Todorović, član predsedništva DSS-a, Igor Ivanović, predsednik pokreta Srpska liga, Aleksandar Đurđev, predsednik pokreta Narodna mreža, Vladan Glišić, kao i istaknuti politički analitičari i novinari. Učesnici su u svom obraćanju obuhvatili ekonomske bezbednosne i sociološke teme, dok su u panelu javnog zagovaranja  izlagači razmatrali medisjku sliku, pritisak i represiju. Učesnici su doneli zajednički zaključak sa ovog panela u kom se pozivaju sve patriotske snage da na osnovu zajedničkih principa započnu procese saradnje, koordinacije, zajedničkog akcionog nastupanja i objedinjavanja. Sve to treba najpre da dovede do jače zastupljenosti u javnosti, a zatim do stvaranja respektabilne političke sile koja bi u skupštini i na vlasti branila i sprovodila istinske nacionalne interese. "Mi danas okupljeni smatramo da patriotske snage u Srbiji imaju istorijsku odgovornost da učine sve što je u njihovoj moći, kako bi stvarna većina u Srbiji konačno dobila političku snagu dovoljno jaku da ih adekvatno predstavlja u parlamentu i političkom životu", stoji u zaključku. Kako se navodi, rezultati takozvane petnaestogodišnje tranzicije u Srbiji su očigleno veoma loši, dok su evropske i evroaltantske integracije donele Srbiji demografsko, moralno, ekonomsko, institucionalno, bezbednosno i kulturno propadanje. Stoga se u zaključku panela predlaže da se na osnovu uvida u takvo stanje definiše osnovni minimum vrednosnih, geostrateških i političkih principa koji će omogućiti saradnju i objedinjavanje patriotskih snaga u Srbiji. A taj minimum zajedničkih vrednosti koji bi trebalo da okupi srpsku desnicu učesnici panela vide u sledećem:
  • Bezbednost: Prekid faktičkog puzajućeg učlanjenja Srbije u NATO i maksimalno povezivanje sa Rusijom, jačanje vojske i bezbednosnog potencijala države, vraćanje obaveznog vojnog roka.
  • Vrednosno: Odbrana tradicionalne porodice i dostojanstva čoveka, promocija kulture života i rađanja, vaspitavanje dece za patriotizam, razvijanje osećanja dužnosti, solidarnosti i požrtvovanja.
  • Ekonomija: Obnova ekonomskog suvereniteta Srbije, jačanje domaće privrede, sprečavanje daljnjeg otuđivanja i rasprodaje strateških resursa.
    Dr Miša Đurković je u svom obraćanju pozdravio organizaciju ovakvog okruglog stola i izrazio nadu o ujudinjenju patriotskih snaga. Ključne tačke u izlaganju predsednika Srpske Lige, Aleksandra Đurđeva bile su: obnova ekonomskog suvereniteta Srbije, jačanje domaće privrede, prekid faktičkog puzajućeg učlanjenja Srbije u NATO i maksimalno povezivanje sa Rusijom, jačanje vojske i bezbednosnog potencijala države. "Okupljeni za ovim stolom smatramo da patriotske snage u Srbiji imaju istorijsku odgovornost da učine sve što je u njihovoj moći, kako bi stvarna većina u Srbiji konačno dobila političku snagu dovoljno jaku da ih adekvatno predstavlja u parlamentu i političkom životu." Istakao je Dragan Todorović.
Pročitajte još:
Izvor: Pravda  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA