Najnovije

Amerikanci objavili da će zbog Rusije dalje širiti svoje vojno prisustvo u Evropi

Američko Ministarstvo odbrane – kako tvrdi Financial Times – ima nameru da 2017-te godine znatno poveća sredstva za svoje „operacije u Evropi“.
(Foto: RIA Novosti)

(Foto: RIA Novosti)

Uticajni britanski list, pozvavši se na funkcionere Pentagona, precizira da će to učiniti u okviru programa "Inicijativa za jačanje evropske bezbednosti" (European Reassurance Initiative) koja treba da obezbedi širenje američkog vojnog prisustva u Evropi. Financial Times tvrdi da je za ovo potvrdu dobio i od glavnog za finansije u Pentagonu Majka Mekkorda koji je naglasio da se o konkretnoj sumi povećanih „evropskih rashoda“ još nije razgovaralo. Međutim, otkrio je da će se raditi o „značajnom povećanju“. Financial Times podvlači da će znatno povećanje „evropskih rashoda“, odnosno dalje širenje vojnog prisustva SAD u evropi, biti „poruka Rusiji u svetlu konfrontacije u Ukrajini“. Pomoćnik zamenika ministra odbrane SAD za politička pitanja – Brajan Mekkoen –naglašava da će povećavanje „evropskih rashoda“ biti i reakcija Vašingtona na rusko kršenje sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa (Moskva te optužbe odbacuje). Mekkoen čak precizira: „Neke stavke tih povećanih rashoda već su utvrđene, a neke ćemo tek odrediti. Rusija će – kad vidi sve mere za koje ćemo obezbediti novac u budžetu – početi da shvata da naš odgovor ne povećava njenu bezbednost“. Prethodno je američki ministar odbrane Ešton Karter izjavio da SAD investiraju u tehnologije koje su najvažnije za „odbijanje ruskih provokacija“. Pritom je istakao: „Modernizujemo i razvijamo i svoje operativne planoveza obuzdavanje i odbranu – u svetlu promena u držanju Rusije“.
Pročitajte još:NEKAD „OPERISAO“ SRBE SA KIM, SAD SIRIJCE: Uhapšen trgovac organima ukrajinskog porekla! (VIDEO)KAKAV CAR: Ovako je Putin reagovao kada su mu na poklon doneli carsku krunu (VIDEO)OBAMA I KAMERON PRIZNALI: Ne možemo rešiti Siriju bez Rusije i Irana
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA