Najnovije

KAD KUM PRETERA: Strah i Užas dobijaju nova imena

Ova planeta prema najnovijim istraživanjima sadrži i tečnu vodu, poseduje severnu polarnu svetlost i sve je izvesnije da će u skorijoj budućnosti biti kolonizovana. Ovo je otvorilo neka nova pitanja.
Strah i Užas (Foto: Jutjub)

Strah i Užas (Foto: Jutjub)

Prema procenama naučnika, Mars možda nikada neće biti kolonizovan, ali postoje velike šanse da u narednih par decenija uspemo da se spustimo i nastanimo na jednom od njegovih satelita. Došlo je vreme, očigledno, da se reši problem Marsovih satelita, ili konkretnije, njihovih čudnih imena, prenosi Gardijan. Imenovanje nebeskih tela je trenutno visoko regulisano, nadgleda se od strane Radne grupe za planetarni sistem, ogranak Internacionalne astronomske unije (IAU). Ali pre nego što je ova agencije osnovana, vladala je era imenovanja u kojoj je svako ko je imao dovoljno sreće da bude na pravom mestu u pravo vreme i otkrije neko nebesko telo, mogao da ga i imenuje. U slučaju Marsa, to je Asaf Hal, američki astronom koji je otkrio mesece, tada je otvorio flašu šampanjca i odlučio da ih nazove po antičkim božanstvima Demosu i Fobosu. Moderni prevod ovih naziva je Strah i Užas, što se očigledno nije svidelo nekom, mada Demos vuče koren iz Deos, poetske forme iz Ilijade u kojoj se pojavljuje na stotine puta. On predstavnja brutalne borbe, eksplicitno nasilne i groteskne. Reči u suštini predstavljaju čin varvarskog nasilja u Ilijadi. Ako ništa drugo, trebalo bi da razmišljamo o deci koja će jednog dana odrasti i biti kolonisti, navodi Gardijan.
Pročitajte još:Ponovo se razbuktava stari spor: da li su Amerikanci uopšte bili na Mesecu?Američki zakon pokreće kosmičku zlatnu groznicu: Sve što iskopate u svemiru je vaše vlasništvo!
Izvor: Pravda  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA