Najnovije

HESUANI: Erdogan laže, nikad nisam trgovao naftom, ID naftu prevozi u Tursku

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan – oslanjajući se na „američke podatke“ – nekoliko puta je poslednjih dana javno optužio državljanina Sirije i Rusije DŽordža Hesuanija da je glavni kupac nafte od Islamske države. Time je, naravno, pokušao da sa svog sina Bilala skine sumnju da je „ministar Islamske države za naftu“, odnosno – njen glavni kupac i prodavac. Nekim azijskim i zapadnim zemljama.
DŽordž Hesuani (Foto: Tviter)

DŽordž Hesuani (Foto: Tviter)

Ruska državna agencija TASS razgovarala je sa Hesuanijem u Damasku, a on je povodom Erdoganovih optužbi prvo rekao: „To je potpuna neistina. Sve je krenulo od Sirijca Ajmana abd An-Nura koji je u jednom članku tvrdio da ja kupujem naftu od Islamske države. To je EU bilo dovoljno da protiv mene uvede sancije. Isto su učinili i Amerikanci. Ja sam zbog toga tužio Evropsku uniju i spor je u toku. To je predistorija. - A stvari realno tako stoje da je naftovodom iz oblasti koje kontroliše ID nemoguće dovesti naftu do teritorije pod vladinom kontrolom. Zato što je taj naftovod oštećen na 60 mesta! Zato se nafta ID može voziti samo kamionima-cisternama, a oni voze u Tursku. Uostalom, čak i kad bi ono što mi podmeću bilo tačno – kako je moguće da za dve i po godine ničiji sateliti nisu snimili konvoje cisterni koje se kreću prema teritoriji pod kontrolom Asada?!“ Hesuani je ovome odmah pridodao: „Pozivam Erdogana i ostale: pokažite makar jedan jedini snimak da nafta koju kontroliše Islamska država odlazi u oblasti pod kontrolom Damaska! Sa naftom je u Siriji sve jasno. Rafinerija u Banijasu prerađuje iransku naftu koju nam dovoze tankeri. Dva mesečno. A rafinerija u Homsu, čiji je kapacitet 120.000 barela, prerađuje 15.000 barela koliko se eksploatiše na terotoriji pod kontrolom vlade“. Hesuani tvrdi da se našao na udaru samo zato što je blizak sa šefom države Bašarom Asadom i što svi znaju da je protiv „bandita iz Islamske države“ Hesuani je ovako objasnio svoj ruski pasoš: „Ja sam jedan od više hiljada Sirijaca koji imaju i rusko državljanstvo, a ja ga imam već 20 godina. Moja žena je Ruskinja. Dvoje moje dece živi u Moskvi. Završili su ruske fakultete i rade u Rusiji. U SSSR sam došao 1968 i završio Lenjingradski politehnički fakultet i magistrirao. U Moskvi sam često jr u njoj imam i porodicu i ofis. Moj biznis je povezan sa ruskim kompanijama, ali podvlačim – trgovinom, pa ni trgovinom naftom, nikad se nisam bavio. Moja kompanija je građevinska“. Hesuani procenjuje da Islamska država vadi 60-100 hiljada barela nafte dnevno i naglašava – sva ta nafta se, ili direktno ili preko Kurdistana, prevozi u Tursku.
Pročitajte još:NEKAD „OPERISAO“ SRBE SA KIM, SAD SIRIJCE: Uhapšen trgovac organima ukrajinskog porekla! (VIDEO)KAKAV CAR: Ovako je Putin reagovao kada su mu na poklon doneli carsku krunu (VIDEO)OBAMA I KAMERON PRIZNALI: Ne možemo rešiti Siriju bez Rusije i Irana
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA