Najnovije

Na mapi Islamske države u Evropi Srbija i region (FOTO)

Institut za proučavanje rata napravio je mapu dejstva ID u Evropi. Na mapi su: Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Hrvatska označene kao zemlje napada ali i regrutovanja islamista.
ID (Foto: zerocensorship.com)

ID (Foto: zerocensorship.com)

Iako su napadi islamista u Evropi učestali od kada su počeli da gube tlo pod nogama na Bliskom istoku, njihova dejstva na našem kontinentu nisu novijeg datuma, piše "Biznis insajder". Evropa je islamistima meta napada ali i dobar regrutni centar. Mapa koju su napravili stručnjaci Instituta za proučavanje rata prikazuje gde su pripadnici ID u Evropi do sada izvodili napade, gde su im ćelije iz kojih kreću napade, gde su njihovi pripadici hapšeni, a gde regrutuju nove snage. U Institutu upozoravaju da ID vodi intenzivnu kampanju kojom širi teror i pokušava da polarizuje Evropu. Takođe, navode da islamske grupe u Evropi funkcionišu i vrše kontinuirane napade od januara 2014. u sledećim zemljama: Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Nemačkoj, Španiji Bosni, Kosovu i Turskoj. Islamisti imaju dobro razvijenu mrežu preko koje regrutuju nove članove širom Evrope. Osnovni način komunikacije odvija se preko društvenih mreža, ali i na zatvorenim sastanacima na kojima se zapadnjaci vrbuju kako bi otišli u rat za ID u Irak ili Siriju. Takođe, šire propagandu među svojom ciljnom grupom kako su neophodni napadi širom Evrope i SAD. Upravo ti pozivi na akciju do sada su rezultirali sa nekoliko terorističkih napada. Na mapi su prikazani do sada izvedeni napadi ID, oni koji su inspirisani delovanjem islamista. Označene su glavne mete, ali i u kojim zemljama su izvršena hapšenja zbog povezanosti sa ID. Mapa prikazuje i najugroženije zemlje, kao i regrutne centre za nove borce ID- Prema ovoj mapi, ID je najviše napada izveo u Francuskoj i Turskoj. Takođe: Francuska, Rusija, Nemačka i Velika Britanija glavni su izvori i regrutni centri za nove borce ID. Institut za proučavanje rata upozorava i na moguće nove napade. Kako je navedeno, preko visokorangirnaog zapovednika Abdelhamida Abouda belgijsko marokanskog porekla, oni planiraju višestruke napade na Belgiju i Francusku. Takođe, upozorava se da ID može poslati istrenirane teroriste u zemlje u kojima već postoji istorija "džihadističkog delovanja", kao što su Balkan, Španija, Maroko, Italija, Holandija, Danska i Švedska. Pogledajte kako su se širili po Bliskom istoku:
Pročitajte još:Tramp zatražio da SAD potpuno zabrane useljavanje muslimanaHESUANI: Erdogan laže, nikad nisam trgovao naftom, ID naftu prevozi u Tursku
Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA