Najnovije

UKRAJINSKI "BOS": Evo kakve je zadatke Bajden ostavio vlastima u Kijevu

U Kijevu je dva dana boravio američki potpredsednik DŽo Bajden koji je ukrajinskom rukovodstvu obećao finansijsku pomoć.
Srdačan prijem u Ukrajini: Bajden i Porošenko (Foto: printskrin)

Srdačan prijem u Ukrajini: Bajden i Porošenko (Foto: printskrin)

Na zatvorenim sastancima, kritikovao je domaćine što još nisu uspeli da pobede najveću bolest te zemlje – korupciju. Bila je to peta poseta Bajdena Ukrajini, a ukrajinski nedeljnik „Korespondent“ je njegov dolazak najavio naslovom „Stiže bos“. Malo ko od obrazovanih ljudi u Ukrajini ne zna da je glavni gazda te države zapravo Amerika koja je i režirala događaje na Majdanu odakle je krenulo rušenje legitimne vlasti na čelu sa Viktorom Janukovičem. - Više od hiljadu sati razgovarao sam sa rukovodstvom u Kijevu. Češće sam govorio sa predsednikom Porošenkom nego sa svojom ženom. Zbog toga naravno oboje žale, kazao je Bajden u ukrajinskoj Radi (parlamentu). Između ostalog, Bajden insistira da Ukrajina sprovede amnestiju za sve one koji nisu učestvovali u teškim krivičnim delima u Donbasu. Osim toga, traži od Kijeva da se promeni ustav i izborni zakon u Donbasu ili, kako u Kijevu kažu, "na okupiranim teritorijama". To u praksi znači da Kijev mora da realizuje obaveze iz dogovora u Minsku i da Porošenko više ne može da govori da sa „onima iz Donjecka ne želi da razgovora“. Bajden je poručio da se moraju provesti slobodni izbori a promena ustava bi značila decentralizaciju koja neće doneti suverenitet Donbasu. Predložio im je da idu američkim putem i daju veću samostalnost regionima. Na kraju je Bajden rekao i to da SAD nikada neće priznati da je Krim deo Rusije.

Uprkos korupciji...

SAD će dati Ukrajini 190 miliona dolara pomoći „za podršku progresa“. Taj novac treba da pomogne Ukrajini u borbi protiv korupcije, unapređenja rada policije i reformu finansijskih institucija. Vašington planira da Kijevu da još 300 miliona dolara za jačanje bezbednosti.
Pročitajte još:
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA