Najnovije

Čurkin: Ako ne uspe Minsk, sukob u Ukrajini može da eskalira

MOSKVA - Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je da se u Svetskoj organizaciji polažu velike nade u planirani susret lidera "Normandijskog kvarteta" (Rusije, Ukrajine, Nemačke, Francuske) u Minsku u sredu, ali je istovremeno izrazio bojazan da bi u slučaju neuspeha tog samita konflikt u Ukrajini mogao da eskalira.
Vitalij Čurkin (Foto: JuTjub)

Vitalij Čurkin (Foto: JuTjub)

Prema njegovim rečima, u kuloarima UN dosta se govori o toj temi i gaje se "velike nade u vezi sa predstojećim susretom" Vladimira Putina, Petra Porošenka, Angele Merkel i Fransoa Olanda u Minsku. Čurkin je u intervjuu za TV kanal "Rusija-24" istakao da bi eskalacija konflikta koji bi "stupio u iracionalnu fazu u kojoj bi bilo moguće očekivati svašta", bila izuzetno opasna i u tome je, kako je dodao, veliki značaj predstojećeg samita Kvarteta. Ističući da mu nisu poznati detalji predloga koji se razmatraju u Berlinu i koji će se razmatrati u glavnom gradu Belorusije, šef ruske misije pri UN je rekao da bi teorijski bilo moguće prisustvo mirovnjaka u zoni konflikta u Ukrajini, ukoliko bude neophodno, ali da to zahteva političke odluke. Čurkin međutim ne vidi da se takva varijanta razmatra u ovom trenutku, niti da bi bila logična sa stanovišta aktuelnih priprema susreta u Minsku. Od rezultata samita u Minsku, kako je rekao, zavisiće i pitanje američkih isporuka oružja Ukrajini. "U SAD postoji prilično velik pritisak kada je to u pitanju, naročito u Kongresu. Merkelova od toga odgovara, ali će ta tema izbijati u zavisnosti od rezultata susreta u Minsku", rekao je Čurkin. Ističući da je "bezuslovni prioritet" okončanje "građanskog rata u Ukrajini", ruski diplomata je, pritom, upozorio da bi isporukama oružja Kijevu bio prekršen niz međunarodnih dokumenata, ali i dodao da su "SAD vise puta arbitrarno pristupale normama međunarodnog prava" i da se "takva odluka SAD ne može isključiti". Puškov:Transformisati međunarodno pravo Predsednik Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume (donjeg doma parlamenta) Aleksej Puškov izjavio je danas da je neophodno ponovo razmotriti i transformisati međunarodno pravo, uspostaviti temeljna pravila kako bi se na odgovarajući način poštovale uspostavljene norme i izbegla praksa dvostrukih standarda. Skrećući pažnju na događaje sa Kosovom, Puškov je rekao da je "Rusija govorila da je to Pandorina kutija", ali su joj odgovarali da je to "jedinstven slučaj", prenela je RIA Novosti. "U tom slučaju, postoji mnogo izuzetaka, u tom slučaju možemo reći i da je Krim izuzetak i da postoji mnoštvo drugih. Zato što ako postoji jedan, uslediće i drugi izuzeci", rekao je Puškov na sednici komiteta za međunarodna pitanja Evropskog parlamenta. Ruska agencija navodi da je zbog vremenskog ograničenja ruski poslanik završio svoje izlaganje pozivom poslanicima EP da nastave diskusiju na ruskom tlu i pozvao ih u Moskvu. "Vi kritikujete naše postupanje, želeo bih da grupa kojih bilo poslanika EP dođe u Moskvu radi razmatranja svih tih problema", rekao je Puškov. Puškov je, pritom, rekao da su dogovore iz Minska kršile obe strane unutarukrajinskog konflikta, preneo je TAS. Puškov, koji je u Strazbur doputovao na poziv čelnika evropskog parlamentarnog komiteta Elmara Broka, kao primer je naveo aerodrom u Donjecku. On je naglasio da je, prema Sporazumu iz Minska, aerodrom "trebalo da napuste" ukrajinski vojnici još u septembru prošle godine.
Pročitajte još:Obraćanje pojedine Svetogorske bratije vojsci narodne odbraneKomandosi DNR u centru Debaljceva, ubijen zamenik komandanta snaga kijevskog režima
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA