Najnovije

Moskva odbrusila: Američke optužbe su kao gatanje iz šolje za kafu

MOSKVA- Ministarstvo odbrane Rusije odbacilo je optužbe Stejt departmana (koje je iznela DŽen Psaki) da ukrajinske snage opkoljene u Debaljcevu artiljerijom i višecevnim raketnim bacačima gađaju pripadnici regularne ruske armije.
Rusija (Foto: ionwall.ru)

Rusija (Foto: ionwall.ru)

Uprkos tome što je (nakon izjave Psaki) američki ambasador u Kijevu, DŽefri Pajet, na Tviter postavio satelitske snimke koji navodno potvrđuju prisustvo ruskih artiljerijskih i raketnih sistema u Ukrajini, Ministarstvo odbrane RF je ocenilo da ponuđeno nisu nikakvi dokazi. Čak je naglasilo da je to „obično gatanje sa gledanjem u šoljicu od kafe”. Demanti se odnosio i na tvrdnju atašea za medije ambasade SAD u Moskvi Vila Stivensa koji je izjavio da su „ruske jedinice oko Debaljceva postavile i sisteme PVO”. Stivens je otišao tako daleko da je izneo i tvrdnju da „separatisti trenutno imaju na raspolaganju takvu količinu oružja, uključujući tenkove i tešku artiljeriju i raketne sisteme, da su u prednosti nad nekim zemljama članicama Evropske unije i NATO”. Kao ni Psaki, Stivens nije naveo nikakve dokaze. Portparol Ministarstva odbrane RF general Igor Konašenkov, povodom ovih i ovakvih optužbi je izjavio: „Nismo čuli ništa novo od portparola Stejt departmana DŽen Psaki o tobožnjem postavljanju ruskih artiljerijskih sistema oko Debaljceva. Nikakav dokaz nisu ni fotografije koje je postavio ambasador Pajet sa tenkovima na kojima piše „Debaljcevo”. To ništa ne dokazuje i Pajet uzalud tvrdi da su oko tog naoružanja vojnici Rusije, a da samo naoružanje ne pripada „separatistima”. Za razliku od Amerikanaca, Ministarstvo odbrane RF gatanje pomoću šoljica od kafe smatralo pouzdanim metodom”. Konašenkov je ovome još sarkastično dodao: „Pogotovo ako se radi o „informacijama” koje su plod ezoterijskih eksperimenata diplomata visokog ranga u noći između petka i subote”. Portparol ruskog vojnog vrha naglasio je da isto važi i za tvrdnju Psaki da je Rusija spremila „veliku partiju oružja i municije” za snage „separatista” koji ratuju na jugoistoku Ukrajine. Konašenkov nije propustio priliku ni da podseti da je načelnik generalštaba ukrajinske armije, generala Viktor Muženko, vojnim atašeima akreditovanim u Kijevu priznao da njegove jedinice na jugoistoku Ukrajine ne ratuju sa ruskom armijom. Još je podvukao: „Ovo govori general (Muženko) koji neposredno rukovodi vojnim operacijama protiv Donbasa”.

Pročitajte još:

Pokušan atentat na Aleksandra Zaharčenka predsednika DNR!Islamisti stavili Kurde u kavez i paradirali gradom

Istovremeno se oglasilo i Ministarstvo inostranih poslova Rusije koje je upozorilo da su zvanični predstavnici Kijeva i niza zapadnih država već počeli da krivo interpretiraju poslednje dogovore iz Minska. „Ozbiljnu zabrinutost izaziva to što su se ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin, kao i zvaničnici nekih zapadnih država, uključujući SAD, u suštini solidarisali sa stavom radikalnih nacionalista u Vrhovnoj Radi i počeli da izvrću sadržaj Minskih sporazuma. Pritom još dovode u pitanje realizaciju dokumenta koji su odobrili lideri Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine”. Izbor;: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA