Najnovije

Kitarović: U odnosima sa Srbijom posebna pažnja nestalima i manjinama

ZAGREB - Novoizabrana hrvatska predsednika Kolinda Grabar Kitarović poručila je danas da trajni interes Hrvatske ostaje podrška državama jugoistočne Evrope u evropske integracije.
Kolinda (Foto: HRT skrinšot)

Kolinda (Foto: HRT skrinšot)

U inauguracionom govoru, nakon svečane zakletve, ona je rekla da će u odnosima sa Srbijom pokloniti posebnu pažnju statusu nestalih u poslednjem ratu, kao i poštovanju prava i zaštiti hrvatske manjine. “Želim da države jugoistočne Evrope postanu članice porodice i u tome pružam ruku saradnju. U odnosu sa Srbijom pažnju ću pokloniti status nestalih u domovinskom ratu kao i poštovanju prava i zaštiti manjina”, rekla je Grabar Kitarović, prva žena predsednica na toj poziciji. Poručila je da su nacionalne manjine bogatsvo, te da će zato štititi, ali i unapređivati njihova prava u odnosu sa susednim državama. Rekla je da Bosnu I Hercegovinu vidi kao državu tri jednakopravna konstitutivna naroda, Bošnjaka, Srba I Hrvata. Želja joj je, kazala je, da pomogne kako bi BiH učvrstila svoju državnost triju konstitutivnih naroda I o tome će, poručila je, posebno brinuti. U svom prvom obraćanju Kolinda Grabar Kitarović je najpre pozdravila hrvatske branitelje, a potom istakla da posebnu zahvalnost Hrvatska duguje prvom hrvatskom predsedniku franju Tuđmanu, ali I Stepanu Mesiću I Ivi Josipoviću. Nakon što je na zagrebačkom Markovom trgu polozila svečanu zakletvu, od predsednice Ustavnog suda Jasne Omejec primila predsedničku lentu i odala počast državnoj zastavi, Kolinda Grabar Kitarović postala je prva hrvatska predsednica i započela petogodišnji mandat. Svečanu zakletvu Grabar Kitarović je završila rečima "Tako mi Bog pomogao", uz gromoglasni aplauz i skandiranje "Hrvatska, Hrvatska", i potom ukazala počast državnoj zastavi. Istoveremeno, sa Tuškanca su topovi Oružanih snaga ispalili deset počasnih plotuna. Tokom polaganja zakletve izveden je recital "Himna slobodi" Ivana Gundulića, nakon čega je počela inauguracioni porukom "Biću jedna od vas". Svečanosti je prisustvovao veliki broj domaćih i stranih zvaničnika, među kojima i premijer Srbije Aleksandar Vučić. Zagreb je, preciznije, ugostio 88 državnih delegacija - osam šefova država iz regiona srednje Evrope, predstavnike međunarodnih organizacija u Hrvatskoj, kao i izaslanstva hrvatske vlade i Sabora, kao i brojne ugledne goste iz političkog, kulturnog i javnog života zemlje. Grabar Kitarović je na pozornicu na Markovom trgu, zajedno sa suprugom Jakovom, stupila uz fanfare nakon pucnja Gričkog topa i zvonjave zvona s Crkve sv. Marka, a dočekali su je sudije Ustavnog suda.
Pročitajte još:Nikolić: Hrvatska omalovažava Srbiju
Do trga je stigla uspinjačom, prošavši Ćirilometodskom ulicom kroz špalir oduševljenih građana, koji su se s novom predsednicom rukovali, aplaudirali joj, pljeskali, mahali hrvatskim zastavicama i pevali "Zovi, samo zovi". Polaganju zakletve prethodilo je intoniranje himne "Lepa naša domovino" i odavanja počasti minutom ćutnje poginulima u Domovinskome ratu, uz prigodam muzički program. Markov trg osiguravaju jake policijske snage, a svečanost inauguracije i propratne aktivnosti nove hrvatske predsednice prati više od 300 novinara. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA