Najnovije

Vučić u Zagrebu: Moramo živeti sa Hrvatima

ZAGREB - Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio je za hrvatski "Jutarnji list" da odnosi Srbije i Hrvatske treba da budu postavljeni na racionalnim osnovama da se svi okrenu budućnosti i da "radeći jedni za druge, jedni s drugima, u stvari radimo za sebe".
Premijer Srbije, Aleksandar Vučić (Foto: Munich Security Conference)

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić (Foto: Munich Security Conference)

"Odnosi Srbije i Hrvatske su teški, nimalo jednostavni, ni u budućnosti neće biti idilični, ali ja dolazim sa porukom mira", rekao je Vučić uoči dolaska na inauguraciju nove hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović. On je dodao da je odluka o dolasku na inauguraciju bila jedna od težih odluka u njegovom mandatu. "U izbornoj kampanji u Hrvatskoj bilo je mnogo izjava koje nismo doživeli na najbolji mogući način i koje nisu bile popularne u Srbiji. Zato nije bilo lako doneti tu odluku. U Srbiji i Hrvatskoj, uvek kada biste rekli nešto protiv onoga drugog, dobijali biste na popularnosti i zato su svi, čini se, vodili računa da iz toga ne pokušaju napraviti neki iskorak, iskorak u budućnost. Činili su to da bi sačuvali svoje biračko telo i povlađivali strastima i emocijama. Moja je odluka racionalna, donesena je posle ozbiljnog razmišljanja, pre svega razmišljanja o budućnosti Srbije, o tome šta je to što nas čeka u regiji", rekao je Vučić za nedeljni "Jutarnji list". Vučić je podsetio i da se Hrvatska bez obzira na to što članica EU, nalazi na istome mestu gde se nalazila i pre. "Moramo živeti zajedno s Hrvatima, u budućnosti ćemo živeti zajedno, pored Hrvata, jedni s drugima, jedni pokraj drugih. Zato je vrlo važno živeti u što je moguće boljim odnosima, da ono o čemu se ne slažemo stavimo na papir, da s tim nemamo problem i da možemo reći: postoje razlike, postoje problemi, ali probleme ćemo rešavati mirnim putem, u dobroj veri, nastojeći sarađivati što je moguće više, rekao je srpski premijer. Prema njegovim rečima, ekonomska saradnja dve zemlje mogla bi mnogo toga doneti i jednoj i drugoj, jer to što Hrvatska može dobiti mnogo više iz EU fondova, moglo bi biti još i više ako bi se zajednički radilo, ako bi zajednički predstavljali svoja tržišta.
Pročitajte još:Danas je Dan državnosti Srbije
"I mi pripadamo evropskom tržištu, ali kada bismo se, kao pojedinačne zemlje, bilo gde pojavljivale zajedno, kada bismo se zajedno pojavljivale na trećim tržištima, postigli bismo mnogo bolje rezultate", smatra Vučić. Odlukom da dođem u Zagreb na inauguraciju predsednice Grabar Kitarović, dodao je Vučić, želim reći svima iz Hrvatske koji su investirali u Srbiju da su dobrodošli, da je njihov biznis u Srbiji siguran, da želimo što više hrvatskih investitora i hrvatskih ljudi da dolaze u Beograd i Srbiju. Kao što, naravno, želimo rešiti i sve one probleme koji postoje u prošlosti, ali i one koje ne možemo, jer i o njima treba razgovarati, a pre svega, valja se okrenuti ka budućnosti, rekao je Vučić. Premijer Srbije je po dolasku u Zagreb položio cveće na spomenik Nikoli Tesli u centru hrvatske prestonice, gde ga je dočekao predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac. Vučić će potom prisustvovati Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornom hramu Preobraženja gospodnjeg koji će služiti mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, a zatim će imati sastanak sa mitropolitom Porfirijem i Pupovcem. Vučić će potom prisustvovati inauguraciji predsednice Hrvatske. Nakon svečanosti, kako je najavljeno, srpski premijer će imati odvojene susrete sa minstarkom spoljnih i evropskih poslova Vesnom Pusić, a potom i prvi zvanični sastanak sa predsednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović. Tet-a-tet susret Vučića i Grabar Kitarović biće prilika da saradnja započne na nivou nove predsednice Hrvatske, ali i prilika da konačno dve države postignu nešto veliko, rekao je Tanjugu portparol hrvatske predsednice Mladen Pavić. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA