Najnovije

Cipras: Ucenjuju nas!

ATINA - Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da njegova vlada neće popustiti pred ucenama svojih partnera iz evrozone i da ne žuri da postigne novi sporazum o otplati svojih dugovanja.
Cipras (Foto: Vikipedija)

Cipras (Foto: Vikipedija)

Cipras je u obraćanju poslanicima grčkog parlamenta rekao da vlada radi na postizanju dogovora, ali je dodao da neće pristati na kompromise, preneo je Rojters. Vladajuća grčka stranka Siriza namerava da održi obećanje dato glasačima da će ukinuti oštre mere štednje, uvedene u zamenu za paket pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda. "Postalo je normalno da novoizabrane vlade postupaju drugačije od svojih predizbornih obećanja. Ja ponavljam da, za promenu, mi planiramo da zaista ostvarimo svoja obećanja", istakao je Cipras. Sinoćnji sastanak ministara finansija evrozone u Briselu je okončan bez dogovora, pošto je Grčka odbacila predlog da produži svoj aktuelni program pomoći za dodatnih šest meseci. Cipras je danas u govoru u parlamentu posebno oštro komentarisao izjave nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, koji ne popušta u svom protivljenju grčkom planu da ukinu mere štednje. Premijer Grčke je rekao da je Šojble na sinoćnjem sastanku "izgubio kontrolu" rekavši da žali Grke, i dodao da nemački ministar ne treba da žali ljude koji drže glavu visoko uzdignutu.
Pročitajte još:Cipras želi konzervativnog predsednika – nominovao Pavlopulosa!
Cipras je, međutim, kritikovao karikaturu u jednom grčkom listu naklonjenom vladajućoj Sirizi, na kojoj je Šojble prikazan kao nacista, i dodao da taj crtež ne predstavlja stav njegove vlade. Premijer je najavio da će grčki parlament, u skladu sa predizbornim obećanjima Sirize, u petak glasati o predlozima zakona vezanim za mere štednje, od kojih su neki u suprotnosti sa odredbama paketa pomoći međunarodnih kreditora. "Za nas je moralni i humanitarni prioritet da otplatimo dugovanja ljudima koji posrću pod teretom krize, to je naš primarni dug", istakao je Cipras. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA