Najnovije

UDAR: Egipat brzo osvetio ubistvo 21 Kopta!

KAIRO - Egipatska avijacija juče je izvela vazdušne napade na položaje Islamske države (IS) u Libiji jer je ta grupa objavila snimak na kojem se vidi kako džihadisti odrubljuju glave 21 egipatskom hrišćaninu.
Ubistvo egipatskih hrišćana (Foto: Jutjub printskrin)

Ubistvo egipatskih hrišćana (Foto: Jutjub printskrin)

Portparol generalštaba egipatske vojske Mohamed Samir obelodanio je putem državnog radija da su bombardovani položaji IS u Libiji dva puta, ujutru i po podne, što je prvi put da Kairo saopštava da je preduzeo akciju u toj susednoj zemlji. Avioni su gađali skladišta oružja i kampove za obuku širom granice, posle čega su se svi avioni koji su učestvovali u operaciji bezbedno vratili. Portparol je rekao da je tim napadima izvršena „osveta zbog krvoprolića“. Brutalan snimak - U napadima na IS u Libiji poginulo je do 50 ekstremista - rekao je Saker el DŽoruši, komandant libijskog vazduhoplovstva. IS je u nedelju objavio video-snimak na kojem džihadisti odrubljuju glave egipatskim hrišćanima Koptima otetim u Libiji, zbog čega je u Egiptu proglašena sedmodnevna žalost. Na snimku se vidi grupa od 21 Kopta obučenih u narandžasta odela, kojima su potom odrubljene glave. - Moja zemlja zadržava pravo da na odgovarajući način odgovori Islamskoj državi na pogubljenje 21 Egipćanina u susednoj Libiji. Kairo će izabrati neophodan način i vreme da se osveti za kriminalna ubistva - poručio je predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi nakon pojavljivanja snimka. Zbog ubistva je u Egiptu proglašena sedmodnevna žalost. Osuda zločina Savet bezbednosti UN oštro je osudio gnusan i kukavički čin ubistva 21 egipatskog Kopta. Ovo pogubljenje je izazvalo oštre reakcije i u Italiji, s obzirom na blizinu Libije, koja se nalazi na suprotnoj obali Mediterana, kao i zbog činjenice da je jedan od militanata na video-snimku rekao da je plan Islamske države da „pokori Rim“.
Pročitajte još:Debaljcevo pred oslobađanjem, Ukrajinci podižu utvrđenja oko LisičanskaNEĆE DA ŠTEDE: Grčka odbila ultimatum Brisela
Izvor:

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA