Najnovije

Stižu brodovima? DŽihadisti na samo 300 kilometara od juga Italije

Nakon što se Islamska država proširila na Libiju i zauzela primorski grad Sirt, jug Evrope našao se pred velikom opasnosti.
Foto: Jutjub prinstskrin

Foto: Jutjub prinstskrin

Osim brodova s imigrantima, Evropa bi uskoro mogla očekivati i brodove sa islamskim teroristima, posebno ukoliko Islamska država uspe učvrstiti svoja uporišta na obali Libije. Za sada kontroliše Sirt, grad na obali i rodni grad Moamera Gadafija. Na novu pretnju Evropi upozorio je ambasador Egipta u Velikoj Britaniji, Naser Kamel, i to nakon što je prošlog vikenda iz Sredozemnog mora spašeno 2164 imigranta. "Znate li koliko je Sirt udaljen od Italije? Samo 300 kilometara. Ukoliko nešto ne preduzmemo, svi zajedno, u narednim nedeljama možemo očekivati i brodove sa teroristima ", kazao je Kamel a prenosi Dejli Mejl . Italija je takođe upozorila da očekuje egzodus imigranata sa povećanim rizikom da bi na isti način mogli doći i džihadisti. Osim toga, u Italiji tvrde da se oko 600 hiljada ljudi iz Libije priprema preći Sredozemno more od čega ih se 200 hiljada već nalazi u pet kampova uz obalu. Strah od Islamske države, koja je Italiju ucrtala pod svoj "Kalifat" a sada i kontroliše tačke u Severnoj Africi sa kojih lako može do južne Evrope, postaje sve veći i na starom kontinentu. Angelino Alfano, italijanski ministar unutrašnjih poslova, kazao je da militanti ne smeju napredovati brže nego što međunarodna zajednica donosi odluke, a zbog činjenice da su se već uspeli proširiti i na Libiju, Italija je u opasnosti od "egzodusa bez presedana" , zaključio je. Dok Evropa sa strahom gleda prema severu Afrike, propaganda Islamske države objavila je novi video na kojem se vidi nova flota luksuznih terenaca na kojima se militanti voze s crnim zastavama. Parada je održana u libijskom gradu Bengaziju, a na snimku se vidi kako deca i prolaznici salutiraju i pozdravljaju džihadiste. Video je objavila teroristička grupa Ansar Al-Sharia koja je stala uz IS.
Pročitajte još:KUVA NA SEVERU AFRIKE: Egipat će zaustaviti prodor islamista na kontinent?Armija Novorosije zauzela Debaljcevo: Uništeni hrvatski i ukrajinski nacisti iz puka Azov
Izvor: dnevnik.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA