Najnovije

Tusk: EU visoko ceni "pozitivnu ulogu Albanije u regionu"

BRISEL – Predsednik Saveta Evropske unije Donald Tusk pohvalio je danas Albaniju zbog pozitivne uloge u regionu, ali je upozorio da su neophodni novi napori na sprovođenju reformi radi bržeg napredovanja na evropskom putu.
Donald Tusk (printskrin Jutjub)

Donald Tusk (printskrin Jutjub)

“EU visoko ceni pozitivnu ulogu Albanije u regionu”, rekao je Tusk nakon susreta sa albanskim premijerom Edi Ramom na zajedničkoj konferenciji za medije u Briselu. On je pohvalio Albaniju zbog principa “nula problema sa susedima”, ali i zbog toga što je potpuno uskladila svoju spoljnu politiku sa evropskom, uključujući pridruživanje sankcijama koje je EU zavela Rusiji. Tusk je, međutim, upozorio da bi unutrašnja politika Albanije trebalo da bude ništa manje proevropska i razumna nego spoljna i zatražio da se između vlasti i opozicije otvori politički dijalog. “Politika bojkota i načelo da pobednik uzima sve, nije evropski princip”, istakao je Tusk i naglasio da Albanija, kao zemlja kandidat za članstvo, mora intenzivnije da sprovodi reforme na koje se obavezala.
Pročitajte još:Smetaju im Putin i Merkelova
Rama je u svom obraćanju novinarima izjavio da je EU “u srži albanske politike” i da se posle razgovora s Tuskom vraća u Tiranu ohrabren. On je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja ekonomske situacije u regionu koja preti da Zapadni Balkan postane “periferija periferije EU”. Rama se založio za bolju međusaradnju zemalja u regionu u borbi protiv terorizma, kako Balkan ne bi stagnirao i u toj oblasti. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA