Najnovije

Merkelova kod pape na konsultacijama

VATIKAN - Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja primio je juče u Vatikanu nemačku kancelarku Angelu Merkel, a sastanak je bio "privatan" - drugi takav između njih dvoje. Na sastanku je istaknuto da je potrebno postići mirno rešenje sukoba u Ukrajini.
Angela Merkel i Papa Franja (Foto: ansa.it)

Angela Merkel i Papa Franja (Foto: ansa.it)

Merkelova je u Rim stigla u petak uveče, a neplanirano je odmah po dolasku posetila Sikstinsku kapelu i Vatikanske muzeje, saopštila je "Sveta stolica". Nemačkoj kancelarki je to treći susret sa papom Franjom, a ovaj put su razgovarali o međuverskom dijalogu, globalnim problemima i sukobima, kao i o ulozi Evrope u svetu. Posebno je blo reči o borbi protiv siromaštva i o sukobima u Ukrajini. U saopštenju Vatikana se navodi da je 40-minutni privatni sastanak Merkelove i pape bio "veoma srdačan", prenela je agencija AP. Merkelova je rekla novinarima da su razgovori obuhvatili širok spektar tema, uključujući one koje će Nemačka izneti na predstojećem samitu grupe sedam najrazvijenih zemalja sveta. "Veoma sam srećna što se sastajem sa papom", rekla je Merkelova, čiji je otac bio luteranski sveštenik u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj. "On mi daje veliko ohrabrenje", dodala je nemačka kancelarka. Papa je Merkelovoj poklonio medalju s likom Svetog Martina koji daje kaput siromašnima, i rekao je da taj orden služi da podseća svetske lidere da im je posao da "štite svoje siromašne". Ona je papi dala donaciju za pomoć deci izbeglih pred ratovima na Bliskom istoku. Takođe mu je poklonila muzičku kolekciju sa kompozicijama Johana Sebastijana Baha.
Pročitajte još:
Merkelova se nakon susreta s poglavarom Katoličke Crkve uputila u sedište Zajednice svetog Egidija u Rimu gde je planiran sastanak s njenim osnivačem Andreom Rikardijem. Ta zajednica je veoma aktivna na međunarodnom planu, 2011. organizirovala je međureligijski susret u Minhenu, u Nemačkoj, na kom je učestvoval i Merkelova, a povezana je s Pravoslavnom Crkvom čiji čelnici učestvuju na njenim godišnjim skupovima, a bila je aktivna i na celom Balkanu kao i na Kosovu. Zajednica svetog Egidija koju često nazivaju UN Trasteverea, po rimskoj četvrti gde mu je sedište, tihi je posrednik u sukobima, budući da među članstvom ima veliki broj uglednih osoba. Podršku joj pruža Sveta stolica, premda vatikan ističe da je potpuno nezavisana od nje. Izvor: RTCG

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA