Najnovije

Finansije Nemačke beleže suficit od 18 milijardi evra

BERLIN – Nemačke javne finansije vratile su se na pozitivne staze u 2014, prvi put nakon 1990, uz suficit od 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) vrednog 2,9 biliona evra, vrednog saopštio je danas nemački Zavod za statistiku, Destatis.
Berlin (Foto: Vikimedija)

Berlin (Foto: Vikimedija)

Zajednički budžet nemačke vlade, pojedinačnih pokrajina, opštinskih vlasti i budžet za socijalnu pomoć zabeležio je prošle godine ukupan suficit od 18 milijardi evra, navodi Destatis, a prenosi agencija Frans pres. Nemačka je u 2013. imala uravnotežen budžet. Statističari navode da su budžetski prihodi prošle godine iznosili 1,29 biliona evra, a rashodi 1,27 biliona. Suficit budžeta vlade u Berlinu iznosio je 11,4 milijarde evra, u odnosu na deficit od 4,5 milijardi iz 2013.
Pročitajte još:SLOMLJENI: Ciprasova ekipa postepeno odustaje od predizbornih obećanja…
Budžet regionalnih vlasti takođe je zabeležio suficit od 1,9 milijardi evra u 2014, nakon deficita od 2,8 milijardi iz prethodne godine. Opštinske vlasti imale su budžetski suficit od 1,3 milijarde evra, a u budžetu za socijalnu pomoć evidentiran je suficit od 3,4 milijarde evra, dodaje Destatis. Prema propisima Evropske unije, njene države članice treba da imaju javni deficit ispod tri odsto BDP-a i treba da rade na uravnoteženju budžeta i ostvarenju suficita na srednji rok. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA