Najnovije

"U Jasenovcu ubijeno oko 110.000 dece"

U prepunoj sali Doma "Vladike Nikolaja" u Londonu, Međunarodna komisija za Istinu o Jasenovcu je svečano otvarila izložbu posvećenu žrtvama hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu i Donjoj Gradini; promociju knjige autora Dragane Mijatović Tomasević "Ivan Hans Merc, rimokatolička "crkva" i istinite laži", kao i promociju dobrotvorne organizacije "Jasenovac and Holocaust Memorial Foundation", koja ima za cilj da prikuplja sredstva za izgradnju memorijalnog centra na jasenovačkom stratištu u Donjoj Gradini.
Foto: Arhiva

Foto: Arhiva

Izlozbu nazvanu "Anatomija zaborava" pripremila je Narodna i Univerzitetska biblioteka Republike Srpske, povodom 70 godina od zavrsetka II Svetskog Rata, kada su se čuvari hrvatskog logora u Jasenovcu povukli iz logora da bi nedelju dana kasnije NOB zatekla logor napušten i razrušen. Međunarodna Komisija za Istinu o Jasenovcu (u kojoj nije bilo predstavnika sa teritorije bivše Jugoslavije) a kojom je predsedavao američki profesor Bernard Klein je na sastanku u NJujorku utvrdila da je preko 1.400 rimokatoličkih sveštenika i časnih sestara mučilo i ubijalo Srbe, Jevreje i Rome, a među žrtvama je bilo preko 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma. - Hrvatska je bila jedina zemlja na svetu koja je imala logor za istrebljenje dece. Utvrđeno je da je među jasenovačkim žrtvama bilo 110.000 dece ispod 14 godina starosti -  rečeno je na promociji Otvaranju izložbe u Londonu prisustvovali su princeza Katarina Karađorđević, diplomatski kor na čelu sa ambasadorom Republike Srbije Ognjenom Pribićevićem itd.
Pročitajte još:  Milica Đurđević: Nastojaćemo da se u srpskoj skupštini čuje i srpski glasJoš 250 miliona dolara iz Abu Dabija za razvoj srpskog raketnog sistema Alas
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA