Najnovije

EVROMAJDAN: Federika Mogerini ni da čuje za "Ukrajinu u EU"

BRISEL - Federika Mogerini, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, izjavila je da pitanje ulaska Ukrajine u Evropsku Uniju nije bilo na dnevnom redu niti je to sada, a pri tome je dala krajnje nebulozno objašnjenje.
Federika Mogerini (Foto: JuTjub)

Federika Mogerini (Foto: JuTjub)

"U poslednjih nekoliko godina o tome nije bilo reči, a to ni sada nije slučaj. Sa Ukrajinom imamo potpisan sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali to ne znači da Ukrajina ulazi u Evropsku Uniju." - rekla je Mogerini. Ovakav diplomatski manevar ne može, a da ne izazove pažnju, jer sam SSP jasno govori o "pridruživanju" ili kako se to na engleskom jeziku kaže "asocijaciji". Po svemu sudeći, Evropska Unija mora da izmišlja nova tumačenja sopstvenih dokumenata i uobičajene procedure pridruživanja jedne zemlje Evropskoj Uniji, kada je reč o Ukrajini. Podsećamo, Frank-Valter Štajnmajer, nemački šef diplomatije, u intervjuu za list Špigl, rekao je pre nekoliko meseci da "ideja mogućeg stupanja Ukrajine u NATO i Evropsku Uniju nema podršku vlasti Nemačke". „Moguće je da Ukrajina sa NATO ima partnerske odnose, ali nikako članstvo u alijansi.“ – rekao je tada Štajnmajer. Štajnmajer je ocenio ideju članstva Ukrajine u Evropsku Uniju nerealnom, jer je „ekonomska i politička modernizacija Ukrajine posao za nekoliko generacija i pokoljenja“. „Danas zaista nema smisla govoriti o članstvu Ukrajine u Evropskoj Uniji.“ – u intervjuu za Špigl kaže Frank-Valter Štajnmajer. Podsećamo da je rat u Ukrajini počeo upravo zbog podeljenosti društva oko ideje članstva u Evropsku Uniju, tačnije, politička kriza je nastala zbog potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Ukrajine i Evropske Unije.
Pročitajte još:Evropska Unija: Minimalne plate variraju od 184 evra do 1923 evra
Mogerini je rekla takođe da svaka zemlja ima pravo da u određenom trenutku podnese zahtev za članstvo u EU, ali da SSP znači da će EU podržavati Ukrajinu na polju ekonomskih, socijalnih i drugih reformi, ali da to ne znači da je Ukrajina na putu članstva u EU. Viktor Janukovič, svrgnuti ukrajinski predsednik, zalagao se za trilaterani format dobrih odnosa Ukrajine i sa Rusijom, odnosno, Carinskom Unijom i sa Evropskom Unijom. Svrgnule su ga radikalne ukrajinske struje uz snažnu otvorenu javnu podršku vodećih članica EU i lidera Sjedinjenih Američkih Država. EU i SAD su otvoreno podržavali protestante na Evromajdanu čija glavna mantra je bila "Ukrajina u Evropskoj Uniji". Izvor: Pravda  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA