Najnovije

Lavrov: Zapad stvara histeriju kako bi sprečio ostvarenje Minskog sporazuma

MOSKVA - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odgovorio američkom državnom sekretaru DŽonu Keriju i ostalim zapadnim zvaničnicima zbog sve učestalijih teških reči koje stižu sa njihove strane.
Sergej Lavrov (Foto: uandi.ru)

Sergej Lavrov (Foto: uandi.ru)

Na pres konferenciji u Moksvi, Sergej Lavrov je pretnju novim sankcijama ovako prokomentarisao: „Kada je reč o deklarisanju zapadnih zvanička, uključujući američkog državnog sekretara Kerija i predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, koji su pretili novim sankcijama, mislim da je to lako obajsniti: oni žele da stvore histeriju i odvuku pažnju sa nužnosti primene sporazuma iz Minska", kaže Lavrov. Oštra reakcija ruskog ministra usledila je nakon što je DŽon Keri sa američkim senatorima u sredu konstatovao da se ni „Rusija, ni snage koje oni podržavaju nisu ni primakle ispunjavanju svojih obaveza“ prema poslednjem sporazumu iz Minska, čiji je cilj okončanje sukoba u kom je od aprila prošle godine, prema nekim procenama, ubijeno oko 5.600 ljudi. Lavrov je rekao da ovakve primedbe zapravo pokazuju "nedostatak želje kod SAD i EU" da se primeni dogovor iz Minska od 12. februara. Zapadni zvaničnici, sa druge strane, kažu da Moskva i separatisti koje ona podržava odbijaju da primene sporazum o prekidu vatre. Ruski šef diplomatije na to kaže: „Svi pozivi da se kritikuju pobunjenici, Rusija, bilo ko drugi zbog kršenja vatre imaju samo jedan cilj: da se ne dozvoli prelazak na političko rešenje krize, prelazak na dijalog između Kijeva i istoka Ukrajine, ravnopravan dijalog, čiji su cilj ustavne reforme, uz punu podršku i međunarodno priznanje prava građana u ovim ukrajinskim regionima“, naveo je Lavrov. Američki državni sekretar Keri je u sredu eksplicitno optužio Vladimira Putina za destabilizaciju Ukrajine kroz "otimanje zemlje", dodajući da su pripremili novu rundu potencijalnih sankcija, koje će zavisiti od toga što će se dešavati sa prekidom vatre u narednih nekoliko dana. Cilj sankcija je dalje slabljenje ruske ekonomije.

Marijupolj - nova "vruća" tačka

Primirje, prema Minsku 2, na snazi je od 15. februara, ali su na terenu stvari ipak malo drugačije. Snage Novorusije su nastavile ofanzivu na Debaljcevo, strateški važno čvorište prema između Donjecka i Luganjska, sve do konačne pobede na tom frontu, do je ukrajinska artiljerija nastavila da tuče i po vojnim i po civilnim ciljevima u donbasu. Intenzitet dejstava je ipak u značajnoj meri opao ali ima naznaka da je proruskim ssnagama mogući novi cilj strateški vrlo važna tačka - Marijupolj, lučki grad na Azovskom moru koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga. Prvi put od kada je na snazi primirje ukrajinska armija je saopštila da u sukobima 25 .februra nije bilo mrtvih, ali jeste povređenih. Takođe, Organizacija za evropsku bezbednost i saradanju (OEBS) još nije potvrdila da ima bilo kakvog povlačenja teškog naoružanja, naročito sa ukrajinske strne, što je jedan od ključnih uslova iz Minska 2. Povlačenje je trebalo da počne dva dana nakon uspostavljanja primirja. Ukrajinska strana je rekla da neće započeti povlačnje dok primirje ne počne da se poštuje u potpunosti i dok se ne zaustve svi napadi, što je uslov koji je Sergej Lavrov nazavao „smešnim“, jer kako je rekao „svi shvataju da tamo ne može biti idealnog primirja i idealne obustave vatre“. Kijev i zapadne vlade veruju da Rusija želi da oslabi Ukrajinu i da je drži podalje od NATO-a uspostavljanjem takozvane zone „zamrznutog konflikta“ u predstojećim godinama. I francuski ministar spoljnih poslova, Loren Fabius poručio je u sredu da će se Moskva suočiti sa jačim sankcijama EU ukoliko separatisti krenu u napad na Marijupolj. Poslednjih dana su učestale teške reči zapadnih zvančnika na račun Moskve, zbog nastavka sukoba na istoku Ukrajine. DŽon Keri je u utorak otvoreno rekao da ga ruski lideri „lažu u lice“ oko konflikta. A upitana da li veruje Putinu kad kaže da želi mir u Ukrajini, američka savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs za PBS televiziju je odgovorila: „Zar vam izgledam toliko glupo?!“, i dodala: „Ne, potpuno ozbiljno ne. Ne možete držati za reč Vladimira Putina jer njegova dela neprekidno pobijaju njegove reči, naročio u kontekstu Ukrajine.“
Pročitajte još:
Izvor: pravda/slobodnaevropa.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA