Postoje neke organske verzije takvih začina bez tih aditiva, ali čemu to? Zar ne možemo sami začiniti jelo solju, začinima, svežim povrćem i začinskim biljem?
Vegeta je prepoznatljiv hrvatski proizvod nastao još 1959. godine, a stvorila ga je naučnica Zlata Bartl, danas javnosti poznatija kao "teta Vegeta". Reč je o spoju začina i sušenog povrća (šargarepe, luka i celera) koji služi kao dodatak za supu. Bartl tada verovatno nije ni sanjala da će za nešto više od pola veka njen izum i dalje biti neizostavno prisutan i obožavan u mnogim domaćinstvima. No, kako svaka priča, baš poput kovanice, ima dve strane, tako se i na drugoj strani ove nalazi mnogo ljudi koji će vam o Vegeti reći sve najgore. Začin ili otrov? Osim raznih začina te sušenoga povrća, u Vegeti se nalaze i velika količina soli - nje više od 50 posto - te aditivi, odnosno pojačivači ukusa. Aditivi su materije koje se dodaju hrani kako bi ona što duže trajala, bila "ukusnija" i izgledala dobro. Mnogi će potvrditi da velikom količinom aditiva, Vegeta ustvari dominira ukusom hrane te da hrana gubi svoju aromu. Aditivi se obeležavaju E-brojevima, zavisno o njihovom uticaju na ljudsko zdravlje. Dele se u tri kategorije: zelene, koji nisu opasni za ljudsko zdravlje; žute, koje bi trebalo konzumirati u manjim količinama; i crvene, koje bi trebalo izbegavati po svaku cenu. Najzastupljeniji aditiv u Vegeti jeste vrlo štetni mononatrijev glutaminat MSG - pojačivač ukusa i zamena za so - kojeg se u Vegeti može naći čak oko 15%. MSG je aditiv E 621, označen crvenom bojom! NJegove nuspojave kreću se od migrena preko pogoršanih simptoma astme pa sve do izazivanja: mučnine, vrtoglavice, lupanja srca, teskobe, bolova u prsima, hiperaktivnosti, nadutosti, žeđi, hladanog znoja, crvenila lica, alergijske reakcije. U velikim količinama može dovesti do odumiranja nervnih ćelija, a to se pak povezuje sa nastankom Alchajmera, Parkinsonove bolesti, Huntingdon bolesti. Zabranjen je u dečjoj hrani. Upravo zbog MSG-a, mnoge su majke iz svojih kuhinja izbacile vegetu. "Fora" Vegete je upravo u toj otrovnoj čarobnoj hemiji, a ne u sušenom povrću. Uzmite samo sušeno povrće i dodajte ga u vašu supu, uz so i začine, upravo onoliko koliko ga realno biva u dozi Vegete i videćete da je supa "bljutava" u odnosu na onu koju "oplemenjuju" ovim dizajniranim začinom. Ako, pak, u istu takvu supu dodamo, u prikladnoj proporciji, samo natrijum glutaminat, ili sličan toksin sa liste E612-621 i ostalih "E" lista, onda će supa biti "izvrsna"! Prema tome, sušeno povrće je tu samo kao pokriće za hemijsku supstancu koja će vas prevariti i zatrovati. Tako vi skupo plaćate so, mrvicu sušenog korenja i mrvičicu začina, a uz to kupujete otrov. Postoje neke organske verzije takvih začina bez tih aditiva, ali čemu to? Zar ne možemo sami začiniti jelo solju, začinima, svežim povrćem i začinskim biljem?
Pročitajte još:Ukočio vam se vrat? Rešite se bola za samo 1 minut!Opasnost vreba u dečjim vlažnim maramicama!Brinite za svoje dete i zamenite ih prirodnim!
Izvor: atma.hr