Najnovije

Bajden: Moramo sprečiti Rusiju da podeli zapadni svet

BRISEL - Američki potpredsednik DŽo Bajden boravi danas u Briselu, gde će sa najvišim funkcionerima Evropske unije razgovarati o ukrajinskoj krizi, odnosima sa Rusijom i transatatlantskom trgovinskom sporazumu.
DŽozef Bajden (Foto: JuTjub printskrin)

DŽozef Bajden (Foto: JuTjub printskrin)

Očekuje se da Bajden izvrši pritisak na evropske partnere da zauzmu oštriji stav prema Rusiji i da povećaju troškove za odbranu kako bi se smanjio postojeći jaz između američkih i evropskih vojnih kapaciteta. Nakon Brisela, Bajden putuje u Minhen, gde će se pridružiti brojnim evropskim i svetskim liderima na godišnjoj bezbednosnoj konferenciji.
Američki potpredsednik DŽozef Bajden rekao je na početku posete Briselu da se SAD i EU moraju zajednički suprotstaviti pokušajima Rusije da prekraja mapu Evrope. "Dok se Ukrajina bori za opstanak, Rusija šalje tenkove i plaćenike", rekao je Bajden novinarima, zajedno s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, koji mu je poželeo dobrodošlicu. Potpredsednik SAD-a je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da sistematski krši dogovore o prekidu vatre i sporazum koji je prošlog septembra postignut u Minsku. "Moramo se zajednički suprotstaviti pokušajima Rusije da prekraja mape Evrope, jer je to upravo ono što Putin pokušava da uradi", istakao je Bajden. Tusk je kazao da EU i SAD stoje "rame uz rame" i da će istrajati u podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine i pritisku na Rusiju da prihvati mirno rešenje. "Moramo sprečiti Rusiju da podeli zapadni svet", rekao je on. Oba visoka funkcionera su ukazali na važnost zajedničke i koordinisane borbe protiv terorizma i ekstremizma i opasnost od takozvane Islamske države u Iraku i Siriji. Bajden će se kasnije danas susresti s predsednikom Komisije Žan-Klod Junkerom, visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i s predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom. Kako je danas saopšteno iz Evropske komisije, američki potpredsednik i njegovi sagovornici neće se danas nakon razgovora obratiti novinarima zbog nedostatka vremena.
Pročitajte još:
Bajden je rekao da mu je stalo do toga da podstakne evropske partnere da što pre privedu kraju višegodišnje pregovore o Transatlantskom trgovinskom sporazumu o slobodnoj trgovini (TTIP) koji treba da ukloni carinske i druge barijere između SAD i EU. "Taj sporazum je dobar za narod sa obe strane Atlantika, a želeo bih da me EU ubedi da je iskreno zainteresovana da se on sprovede", rekao je američki potpredsednik. U pojedinim krugovima u EU, a naročito u Evropskom parlamentu, postoji bojazan da TTIP daje odrešene ruke velikim korporacijama da ograniče socijalna prava i ekološke standarde koji važe u EU. Tusk je podsetio da je Evropski savet u decembru zaključio da pregovore o TTIP treba zaključiti do kraja ove godine. Bajden će, nakon kratkog boravka u Briselu, po podne otputovati u Minhen, gde će s brojnim evropskim i svetskim liderima učestvovati na godišnjoj bezbednosnoj konferenciji. Izvor: agencije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA