Najnovije

(VIDEO) Najavljeni zimski talas stigao u Srbiju malo ranije od očekivanog

BEOGRAD - Direktor Službe za komunikacije i koordinaciju sa Beograđanima Darko Glavaš rekao je da se očekuju olujni vetrovi brzine više od 17 metara u sekundi (preko 60km/h), te da je u Beogradu trenutno na snazi žuti meteo alarm.
Prognozirane padavine (Foto: accuweather.com)

Prognozirane padavine (Foto: accuweather.com)

Nadležne gradske vlasti pozvale su danas Beograđane da zbog prognoze olujnog vremena osiguraju stvari na terasama, oštećene delove fasada, oluka i slično da ne bi došlo do povređivanja prolaznika i učesnika u saobraćaju. Direktor Službe za komunikacije i koordinaciju sa Beograđanima Darko Glavaš rekao je Tanjugu da se prema najavama RHMZ očekuju olujni vetrovi brzine više od 17 metara u sekundi, te da je u Beogradu trenutno na snazi žuti meteo alarm. Kako je istakao, cela zimska služba Grada Beograda prilagođava se najavljenim meteo uslovima i samim padavinama na teritoriji grada. "Sada smo konkretno u petom stepenu angažovanja svih službi - to znači da imamo 120 kamiona, 36 multikarova, negde oko 40 raznih radnih mašina u ostalim preduzećima i više od 1.800 radnika sa lopatom na ulicama Beograda", rekao je Glavaš. Samo nekoliko minuta nakon što je izdato obaveštenje o oluji koja će zahvatiti prestonicu Srbije, u Beogradu je počeo da veje sneg! Velike količine snega pale su neočekivano brzo, pa je već posle par minuta formiran snežni pokrivač u prestonici. Sneg pada toliko jako, da je za par trenutaka zemljište već pokrio tanak sloj i još uvek se ne zaustavlja. Kako je najavljeno na poznatom sajtu za vremensku prognozu, accuweather.com, velike snežne padavine posle Italije očekuju Balkan. Očekuje se da će stići u tokom noći, a najveće padavine, od 30-60 cm snega će biti u Bosni, Hrvatskoj i Sloveniji. Sneg umerenog intenziteta ili susnežica padaju u većem delu zemlje, a najhladnije je na Crnom vrhu, gde je u 13 časova izmereno minus pet stepeni. Na Kopaoniku debljina snežnog pokrivača izmerenog u 13 sati iznosila je 80 centimetara. U Srbiji i večeras i noćas prognoziran je nastavak padavina, čije slabljenje se očekuje od sredine sutrašnjeg dana, rečeno je u Republičkom hidrometeorloškom zavodu. Incidenti zbog oluje
  • Dve učenice su lakše povređene u Osnovnoj školi „Nikodije Stojanović Tatko“ kada je na njih sa plafona pao poklopac za tavan od lesonita. Reč je o učenicama prvog i petog razreda koje su bile u hodniku kada je zbog propalog krova i jakog vetra došlo do prevrtanja tavanskog kapka.
  • Jak vetar koji od sinoć duva u Beogradu, jutros oko 10 sati otkinuo je skoro celu fasadu na vertikali solitera na Vidikovačkom vencu 75.
  • Jak vetar odneo je danas deo limenog krova sa Osnovne škole "Miroslav Antić" u Nišu, tom prilikom niko nije povređen, a nastava je prekinuta, rekao je direktor škole Miloš Stanković.
Putevi Srbije: Spremno dočekujemo sneg Putevi Srbije su angažovali svu mehanizaciju za čišćenje snega na putnoj mreži, izjavio je rukovodilac Štaba Zimske službe Puteva Srbije Zoran Stojisavljević. "Očekuje se snežni talas u celoj zemlji i Putevi Srbije su digli sve raspoložive kapacitete i uključili se u rašćićavanje puteva. Tako da spremno dočekujemo sneg", rekao je Stojisavljević. Prema njegovim rečima, putari su na terenu i preventivno posipaju puteve. "Nijedna deonica trenutno nije ugrožena ili kritična. Saobraćaj se otežano odvija jedino preko Iriškog venca, zato što teretna vozila idu tim pravcem bez zimske opreme", kazao je Stojisavljević dodajući da je zbog toga taj putni pravac danas zatvoren za teretna vozila. Putevi Srbije imaju na raspolaganju ukupno više od 66.730 tona soli i 1.500 tona hladne asfaltne mase. Zimska služba ima 709 putarskih vozila i kamiona, 328 mašina, 867 radnika putara, 189 tehničara, a održava 669 km auto-puteva, oko 4.100 državnih puteva prvog reda i oko 10.240 km puteva drugog reda. Prema planu, na putevima prvog prioriteta će se posipati so i rizla, putevima drugog prioriteta rizla i šljaka, a na putevima trećeg prioriteta čistiće se sneg.   Izvor: Kurir / Telegraf / Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA