Najnovije

KRAJ EVROATLANTSKE LJUBAVI: Armija EU će sahraniti NATO

MOSKVA - Predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker, pozvao je članice EU da se pristupi oformljivanju vojske Evropske Unije, ističući da je to neophodno za bezbednost Evrope, ali i kao odgovor na tenzije koje se uvećavaju u odnosu naspram ukrajinske krize. Mihail Aleksandrov, jedan od vodećih ruskih stručnjaka za vojna pitanja, dao je interesantan uvid u moguće rezultate takvog eventualnog procesa.
Armija EU i NATO alijansa - nikako ne idu zajedno! (Foto: JuTJub)

Armija EU i NATO alijansa - nikako ne idu zajedno! (Foto: JuTJub)

"Stvaranje takve armije, u suštini će značiti raspad NATO alijanse i kraj uticaja te alijanse na kontinentu Evrope. Biće prekinut uticaj i kontrola SAD u Evropi, obzirom da je taj uticaj i kontrola SAD koju ima nad Evropom vojno-političkog karaktera, odnosno, taj uticaj je baziran na vojno-političkim garancijama. " - ističe Aleksandrov. "Ukoliko dođe do stvaranja nezavisne armije Evropske Unije, oružje u toj vojsci će biti pretežno englesko i francusko, a u principu, Engleska može i da ne stupi u tu vojsku. Francusko učešće je izvesno i gotovo sigurno." - kaže Aleksandrov za rusku Pravdu. "Izjava Junkera je diplomatski pritisak na SAD, jer, po svemu sudeći, dolazi do razmimoilaženja između EU i SAD po pitanju vojno-političkih akcija naspram ukrajinskog pitanja. Evropski lideri polažu nadu u Minski sporazum i teže smirivanju tenzija sa Rusijom, dok SAD drži čvrst stav i forsira žestok nastup prema Rusiji. Oni su u dogovoru vodili politiku, gde je SAD bio loš policajac, a Evropa je imala ulogu dobrog policajca. Evropa je predlagala kompromis, a SAD je težila kažnjavanju Rusije. Međutim, rezultat je postignut, došlo se do kompromisa, a to je Minski sporazum, ali SAD nastavlja sprovođenje politike lošeg policajca." - objašnjava Aleksandrov.
Pročitajte još:ZAPAD U ŠOKU: Rusi ih nadigrali u GruzijiNajveći blamovi, ispale i ludorije vojnika armije Ruske Federacije! (VIDEO)ZAPADNI MEDIJI ĆUTE: Mekejn odlikovao vođu Islamske države u Libiji!
Aleksandrov podseća da su nemački zvaničnici osudili izjavu američkog NATO generala za Evropu, Filipa Bridlava, koji zagovara isporučivanje vojne tehnike i naoružanja ukrajinskim vlastima, te su namere SAD da uvodi vojsku u region Donbasa nazvali "provokatorskim" idejama. Frank-Valter Štajnmajer, šef nemačke diplomatije, izjavio je za list Špigl otvoreno da su stavovi EU lidera suprotni stavovima američkih zvaničnika, te da će o tome detaljno razgovarati sa svojim kolegom DŽon Kerijem, američkim državnim sekretarom. Štajnmajer je istakao da se nada da takva neslaganja neće prerasti u veći nesporazum i sukob. Mihail Aleksandrov pri tome upozorava da ne treba preuveličavati nesuglasice između Nemačke i SAD i u tome odmah percipirati sukob, podsećajući da nesporazumi u vezi regulisanja daljih koraka povodom Minskog sporazuma su stvari taktičke prirode, a da Nemačka i SAD još uvek imaju zajedničke interese. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA