Najnovije

Novotni: Narednih pet godina neće biti novih članica u EU

BEČ - Evropska unija u narednih pet godina, gotovo izvesno, neće primati nove članice, ali to ne znači da bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da odustanu od EU perspektive, reformi i priprema za pridruživanje, rečeno je danas na konferenciji u Narodnoj banci Austrije (OENB), koju je organizovao Međunarodni monetarni fond.
Evropska Unija (Foto: 10for10.eu)

Evropska Unija (Foto: 10for10.eu)

"Ne odustajte od priprema. Niste ušli u strukturne reforme zbog EU, nego zbog sebe", poručio je guverner austrijske centralne banke Edvard Novotni na konferenciji pod nazivom "Zapadni Balkan - 15 godina ekonomske tranzicije: izazovi i rešenja", kojoj su prisustvovali i srpski ministar finansija Dušan Vujović i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Prema rečima Novotnog, malim zemljama je teže da privuku investicije, jer imaju i manje tržište. Baš zato trebalo bi da jačaju i regionalne veze, rekao je Novotni i istakao da zemlje Zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija, moraju da rade na promeni trenda kada je reč o odlivu mozgova. "Austrija profitira od odliva mozgova iz ovog regiona i mi to pozdravljamo. Međutim, to nije dobro za Zapadni Balkan", poručio je prvi čovek OENB. Direktor Svetskog instituta na Univerzitetu Kolumbija DŽefri Saks rekao je da bi Evropa trebalo da uradi nešto drugo, osim da samo kaže "nema proširenja narednih pet godina", pa makar to bili i neki ustupci kada je reč o trgovini. Prema njegovim rečima, zemlje koje su bliže EU, brže i usvajaju evropska pravila i brže postaju članice. Brže su se, kazao je Saks, pridružile i one zemlje koje su najpre postale članice NATO. Direktor francuskog Lazarda Božidar Đelić, naveo je da, iako su prethodne godine bile izazovne, ako imamo jasnu viziju reformi, to bi moglo da se prevaziđe. Prema njegovim rečima, ono što regionu nedostaje jesu inicijativa i lična odgovornost i zato je potrebno promovisati preduzetništvo. Makedonski ministar finansija Zoran Stavreski rekao je na konferenciji da je ta zemlja radila na tome da unapredi poslovnu klimu i da se predstavi investitorima u što boljem svetlu.
Pročitajte još:Šešelj sutra na grobu Slobodana MiloševićaZAPAD U ŠOKU: Rusi ih nadigrali u Gruziji
U tom smislu, kazao je on, Makedonija nastoji da se pridržava plana reformi. "Tu je sad pitanje da li hoćete da vam zemlja bude konkurentnija, ili hoćete da radite nešto za interesne grupe, što je inače kratkog daha", rekao je Stavrevski. Guverner hrvatske centralne banke Boris Vujičić izjavio je da je u regionu vidljivo da ima reformi makar na mikronivou, kada je reč o pravnoj sigurnosti, zaštiti investitora, tržištu rada. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA