Najnovije

Petrović: Proevropska opozicija da uloži sav mogući trud

BEOGRAD - Pro­e­vrop­ska opo­zi­ci­ja tre­ba da ulo­ži sav mo­gu­ći trud da pro­na­đe za­jed­nič­ke tač­ke de­lo­va­nja ka­ko bi na­pra­vi­la ozbilj­nu al­ter­na­ti­vu po­li­ti­ci Vla­de Sr­bi­je, u ko­joj ne­ma eko­nom­ske raz­voj­ne po­li­ti­ke, bez ko­je ne mo­že bi­ti ni bo­ljeg ži­vo­ta gra­đa­na, ka­že Du­šan Pe­tro­vić, li­der stran­ke Za­jed­no za Sr­bi­ju (ZZS), ob­ja­šnja­va­ju­ći u in­ter­vjuu „Po­li­ti­ci” šta pod­ra­zu­me­va nje­gov po­ziv na ak­ci­o­no je­din­stvo opo­zi­ci­je.
Dušan Petrović (Foto: JuTjub)

Dušan Petrović (Foto: JuTjub)

Šta je to oko čega bi se moglo napraviti, kako kažete, akciono jedinstvo? Ključno državno pitanje je ekonomska razvojna politika, a to ova vlada nema. Siguran sam da za vrlo kratko vreme može da se koncipira alternativa, a Zajedno za Srbiju će potencijalnim partnerima ponuditi ekonomski program u šest tačaka, koji bi bio osnova dogovora. Taj program podrazumeva promenu poljoprivredne politike, povećanje agrarnog budžeta, navodnjavanje, podsticaje za proizvodnju biomase, osmišljenu politiku energetske efikasnosti, to je oko 2,5 milijarde evra za građevinsku industriju... Naveli ste da partnere vidite u SDS-u, DS-u, LSV-u i SDA. Za LDP nema mesta, ali ima za SDA Sulejmana Ugljanina, koji za Srbiju kaže da je šovinistička država? Kao partnere, pre svega, vidim parlamentarne opozicione stranke s kojima treba naći način za zajedničko delovanje. Tu, svakako, vidim i LDP i ZZŠ Veroljuba Stevanovića i veliki broj pokreta koji postoje u Srbiji, a ne bih ulazio sad u detalje o svakome pojedinačno. Naravno, nije moguća saradnja sa bilo kim ko suštinski nije na stanovištu da zemlja treba brzo da ide ka EU.
Pročitajte još:Vuk Jeremić bi da se kandiduje za generalnog sekretara UN-a, ali…Šešelj sutra na grobu Slobodana Miloševića
Zar je moguć dogovor sa nekim ko tvrdi da je Srbija šovinistička zemlja? Treba razgovarati o svemu. SDA je bila u vladi u kojoj je sadašnji premijer Aleksandar Vučić bio prvi potpredsednik, bila je dugo i u vladama pre toga. Treba sa svakim voditi dijalog, a ako on dovede do dogovora o zajedničkim tačkama, naravno da treba da idemo zajedno. Premijer Aleksandar Vučić kaže da nema podršku elite za, kako kaže, neophodne ekonomske poteze koje preduzima? Po mom dubokom uverenju, vlada i premijer imaju problem jer nemaju razvojnu ekonomsku politiku. Bez razvoja nema novih radnih mesta, nema boljeg života. Ovih šest tačaka koje sam naveo preduslov su za politiku koja bi za vrlo kratko vreme, neposredno i posredno, dotakla svaku porodicu. Sve ove stvari su rađene 2011. i 2012. godine, ali su potpuno zaustavljene ili dramatično promenjene, pa ne mogu da proizvedu nikakav efekat u životu građana. Demokratska stranka je kao alternativu ponudila vladu u senci. Da li je to, po vašem mišljenju, dobar potez? DS je dao svoj odgovor, a u narednim nedeljama i mesecima će se pokazati kakav će odziv to imati u građanstvu. Ne mislim da je to loša stvar, ali smatram da je suštinski bitno da učinimo sve što je moguće da se cela prozapadna opozicija okupi, da utvrdimo tačke zajedničkog delovanja da bismo došli u priliku da napravimo alternativnu državnu i ekonomsku politiku. Bili ste na proslavi 25 godina vaše bivše stranke DS-a. Da li ste razgovarali sa Bojanom Pajtićem i šta on kaže o vašoj ideji? Prošle nedelje sam razgovarao sa Borisom Tadićem, sada sam bio na proslavi DS-a. I jedno i drugo me je učvrstilo u uverenju da u predlog koji sam izneo treba uložiti trud i energiju. Dakle, otvorili smo razgovore, pa ćemo da vidimo kako će to izgledati.
Izvor: Politika (M. Čekerevac)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA