Najnovije

Beč plaća otkup za otetog Srbina?

U njegovim grudima kuca medveđe srce, hrabar je i svestan opasnosti, ali se, istovremeno, oseća i ponaša kao da mu niko ništa ne može. LJubazan je, ali suzdržan. Nije komšija sa kojim stalno pijete kafu. Brižan je otac dvoje dece. Nadam se da se prema svojim otmičarima odnosi diplomatski i molim se za njegov srećan povratak.
Dalibor Savičić (Foto: Fejsbuk)

Dalibor Savičić (Foto: Fejsbuk)

Ovako o otetom austrijskom državljaninu srpskog porekla Daliboru Savičiću (39) govori njegova komšinica u Lincu. Osim njega, borci Islamske države kidnapovali su, uoči minulog vikenda, još osmoricu ljudi. Među njima je jedan Čeh, a sedam državljana zemalja van Evropske unije. Svi su zaposleni u malteško-austrijskoj kompaniji "Vaos" i bili angažovani na eksploataciji naftnog polja na jugu Libije. Kako nam je potvrđeno u sedištu "Vaosa" na Malti, prilikom napada na naftno polje "Al Ghani" nijedan od kidnapovanih radnika nije povređen. Kompanijski vrh nije upoznat sa tim koja je od mnoštva terorističkih grupa odgovorna za otmicu. Poslovodstvo ne zna gde su radnici odvedeni, a iz bezbednosnih razloga neće objavljivati imena. U stalnom su kontaktu sa kriznim štabom u Beču i ambasadama zemalja čiji su državljani kidnapovani. Po rečima saveznog kancelara Vernera Fajmana, vlada u Beču veoma je zabrinuta i čini sve da izbavi svog državljanina, inače bivšeg podoficira austrijske vojske. Savičić je, u tom svojstvu, učestvovao u mirovnoj misiji UN na prostoru bivše Jugoslavije. Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc kaže da vlasti u Beču nemaju direktan kontakt sa Savičićem, kao ni potvrdu da je živ - preneli su tamošnji mediji. Vicekancelar Rajnhold Milerlener nada se pozitivnom razvoju situacije, mada u ovom trenutku, kako sa žaljenjem ističe, nema takvih indicija. Ekspert za terorizam Peter Nojman iz londonskog Kraljevskog instituta, navodi tri moguća scenarija, odnosno, tri motiva za otmicu: propagandni, razmenu zarobljenika i novac. Nojman smatra da prva dva slučaja treba odbaciti, te da, kao najverovatniji, ostaje zahtev za otkupninom. To, dodaje, otvara veliku dilemu austrijskim vlastima, jer ako bude platila za Savičića, praktično će otmičarima Islamske države poslati poruku da i ubuduće mogu da računaju na novac iz austrijske državne kase. - Ovome u prilog ide činjenica da su evropske države, među kojima i Austrija, u prošlosti već davale otkupnine kako bi oslobodile svoje državljane, ali su plaćanju prethodile godine pregovora, koji su najčešće išli preko posrednika. Znači da bi, i u konkretnom slučaju, najpre trebalo obezbediti komunikacioni kanal sa otmičarima - zaključuje Nojman. Spuštene roletne Austrijski internet-portal "Njuz.at" prenosi svedočenje Savičićevih suseda da su "na prozorima njegove kuće spuštene roletne, ali da ispred vrata, na otiraču na kome je ispisano ime kompanije "Vaos", stoje papuče i patike, kao da ih je vlasnik tek nakratko izuo". U lepo dekorisanom vrtu Savičićeve kuće u jednom elitnom gradskom naselju, stoji ozidan roštilj, a iznad ulaznih vrata visi natpis: "Neka ova kuća svakom gostu bude mesto mira i odmora".
Pročitajte još:Srbina zarobili pripadnici islamske države u LibijiOd srpske 63. padobranske brigade do snaga Novorusije (VIDEO/FOTO)
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA