Najnovije

EU traži jaču kontrolu granica

BRISEL - Evropske zemlje će od juna sprovoditi znatno strožu kontrolu pasoša putnika na granicama EU i ulasku u zonu Šengena, dogovorili su danas ministri unutrašnjih poslova zemalja EU u Briselu.
Brisel (Foto: europeancaravanforlegality.eu)

Brisel (Foto: europeancaravanforlegality.eu)

Pogranične vlasti će u slučaju da nešto ukazuje na postojanje opasnosti sprovesti "sistematsku proveru lica", rekao je komesar za unutrašnje poslove EU Dimitris Avramopulos, prenosi AFP. Ove mere, pre svega se odnose na evropske državljane koji odlaze u inostranstvo kako bi se pridružili ekstremistima Islamske države u Siriji i Iraku, naveo je letonski ministar unutrašnjih poslova Rihards Kozlovskis. "Broj stranih boraca, nažalost, i dalje dramatično raste. Moramo da učinimo nešto kako bismo ograničili kretanje takvih osoba. Oni su, nažalost, uglavnom građani EU", naveo je on. Letonski zvaničnik je istakao da je neophodno preduzeti konkretne akcije. Kada je reč o borbi protiv terorizma, ministri EU su odlučili da se u julu formira specijalna jedinica unutar Europola koja će sarađivati sa Internet provajderima u cilju uklanjanja proterorističkih ili ekstremističkih sadržaja sa vebsajtova i društvenih mreža. Nakon napada na redakciju "Šarli Ebdo" u Parizu u januaru, EU je borbu protiv terorizma proglasila svojim prioritetom. "Borba protiv terorizma danas je borba protiv vremena. I svaki minut koji izgubimo je dodatna prilika koju dajemo teroristima da napadnu", upozorio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.
Pročitajte još:Jovanović o Đinđiću: On je naš trajni putokaz, a Koštunici i ostalima treba da se sudi!Ovo je novi komandant srpske Žandarmerije (FOTO)
Prema nekim podacima, oko 4.000 Evropljana bori se u redovima radikalnih islamističkih formacija u Siriji i Iraku. Na sastanku je takođe bilo reči o boljoj razmeni informacija u oblasti borbe protiv terorizma i suzbijanju ilegalnog krijumčarenja ljudi. U 2014. godini, oko 564 miliona putnika ušlo je, ili izašlo iz Šengenske zone unutar koje se ljudi slobodno kreću od zemlje do zemlje bez imigracione ili carinske kontrole, navodi AP. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA