Najnovije

PUTINOV FAST FUD: Evropska komisija u problemu zbog izvoza hrane u Rusiju

MOSKVA – Evropska komisija (EK) će se potruditi da ne dozvoli da pojedine zemlje Evropske unije (EU) zaključe bilateralne sporazume sa Rusijom o izvozu prehrambenih prozvoda.
Vladimir Putin - prvi čovek Rusije (Foto: JuTjub)

Vladimir Putin - prvi čovek Rusije (Foto: JuTjub)

Kako javlja Baltički informativni servis BNS, a prenosi Interfaks, to je navedeno u odgovoru Evropske komisije na zahtev litvanskog člana Evropskog parlamenta Bronisa Rope. „Ispostavilo se da su poslednjih meseci održavani bilateralni susreti država članica EU i Rusije o sanitarnim i fitosanitarnim pitanjima, sa kojima nisu upoznati Evropska komisija ili druge države članice”, navodi se u saopštenju EK. Komisija će nastaviti da prati da se sertifikacija izvoza u Rusiju sprovodi strogo u skladu sa sanitarnim uslovima izvoza dogovorenim na nivou EU. U januaru su baltičke zemlje i Poljska izrazile nezadovoljstvo mogućim sporazumima drugih zemalja članica EU i Rusije. Konkretno, negativnu reakciju tih zemalja izazvalo je pismo šefa generalnog direktorata EK za zdravlje i bezbednost hrane Ladislava Mikoa rukovodiocu ruske veterinarske i fitosanitarne službe Roseljhoznadzor Sergeju Dankvertu u kome je, prema rečima predstavnika Litvanije, Rusiji predloženo da se dogovara sa zemljama pojedinačno.
Pročitajte još:
U međuvremenu, kako je ranije saopšteno, ruska strana je više puta obaveštavala o zahtevima pojedinih zemalja EU za ublažavanje prehrambenog embarga na neke njihove proizvode i konsultacije vođene s tim u vezi. Konkretno, takvi zahtevi su stigli od Grčke i Mađarske. Kako je juče rekao ruski ministar poljoprivrede Nikolaj Fjodorov, ministarstvo razmatra moguće varijante da dozvoli uvoz određenih vrsta voća i povrća iz nekih evropskih zemalja, prvenstveno iz Grčke, Mađarske i sa Kipra. Prema njegovim rečima, za to postoje dve-tri moguće varijante. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA