Najnovije

Štajnmajer prelomio: Vreme je za normalizaciju odnosa sa Rusijom

VAŠINGTON- Vreme je da Zapad uspostavlja odnose sa Rusijom uprkos raznoglasjima povodom Ukrajine - izjavio je u Vašingtonu Frank-Valter Štajnmajer.
Frank-Valter Štajnmajer (Foto: JuTjub)

Frank-Valter Štajnmajer (Foto: JuTjub)

U govoru koji je održao u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, šef nemačke diplomatije je svoje upozorenje obrazložio ovako: „Jasno je da moramo gledati dalje, izvan granica ukrajinskog konflikta. Na naše buduće odnose sa Moskvom. Ne smemo odustajati od pokušaja pregovora sa Rusijom. Moramo sve preostale kanale opštenja koristiti za pronalaženje mogućih rešenja, pa u budućnosti pronaći put za tešnju saradnju“. Štajnmajer je, kako se i moglo očekivati, istovremeno optužio Rusiju za eskalaciju situacije u Ukrajini: „Ta eskalacija direktno dovodi u pitanje arhitekturu evropske bezbednosti i mirni poredak zasnovan  na međunarodnom pravu, multilateralnim institucijama i mehanizmima za mirno rešavanje konflikata. Povrh svega, dovodi u pitanje i suverenitet država. Rusija se protiv svega toga služi starim receptima politike sile i agresivnosti, instrumentima politike protiv koje smo se borili decenijama“. Štajnmajer je čak dodao: „To je izazov međunarodnom poretku i našim zajedničkim vrednostima. Izazov sa kojim se ne mirimo i ne možemo pomiriti“.
Pročitajte još:JADNO: Ovako Evropa švercuje hranu u RusijuGorov: Ukrajina sigurno opet napada u aprilu ili maju!
Bivši analitičar CIA Rej Mekgovern danas je ocenio da je Nemačka danas - prvi put posle dugog vremena - u stanju da samostalno donosi odluke i da se suprotstavlja SAD. Mekgovern je ocenio među Berlinom i Vašingtonom postoji raskol - prvi od Drugog svetskog rata. Nemci su konačno „odrasli“ i prvi put su za 70 godina spremni da SAD kažu: „Naši interesi se ne podudaraju sa vašima. Mi ne želimo rat u centralnoj Evropi i imamo nameru da ga osujetimo!“. Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA