Najnovije

Rubini: Nema problema za Grčku - nema šanse da izađe iz evrozone

NJUJORK - Čuveni ekonomista Nurijel Rubini, poznatiji kao "doktor Propast", tvrdi da uopšte nije zabrinut u pogledu grčke krize.
Nurijel Rubini (Foto: JuTjub)

Nurijel Rubini (Foto: JuTjub)

"Nema smisla da dođe do izlaska Grčke iz evrozone, jer bi to izazvalo veliku krizu", rekao je Rubini u intervjuu za televiziju "Blumberg". Scenario o izlasku Grčke iz evrozone je, prema njegovim rečima, toliko strašan za čitav region da zakonodavci u Atini, ali i širom Evrope nikada neće dozvoliti da se to dogodi. Rubini tvrdi da bi, u slučaju ostvarivanja takvog scenarija, troškovi zaduživanja zemalja poput Italije i Španije enromno skočili, dok bi Evropljani požurili da povuku novac sa svojih bankovnih računa. "Čak i Nemačka, koja je najveći oponent Grčkoj u aktuelnim pregovorima o novom paketu finansijske pomoći, priznaje rizik", izjavio je Rubini.
Pročitajte još:Onlajn trgovina u Rusiji – najpopularniji kineski AliEkspresZA NJIH STRAH NE POSTOJI: Ruska antiteroristička specijalna jedinica (VIDEO)
Iako investitori prodaju grčke obveznice koje su držali u svom posedu, čini se da su, ipak, bezbrižni u pogledu mogućnosti širenja opasnosti na čitavu evrozonu, jer kupuju hartije od vrednosti Italije, Španije i Portugalije, obarajući prinose na obveznice tih država na rekordno nizak nivo. Sa druge strane, prinosi na 10-godišnje grčke obveznice rastu, pa su tako juče porasli na 10,7 odsto sa 8,6 odsto koliko su iznosili 24. februara, dok su kamate na trogodišnje obveznice skočile na 19 odsto sa ranijih 12,4 odsto. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA