Najnovije

Kina ne želi da priča o Krimu

PEKING - Kineski premijer Li Kećijang je danas izjavio da njegova vlada poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, ali ne želi da se izjašnjava oko toga da li poluostrvo Krim pripada Ukrajini ili Rusiji.
Premijer Kine (Foto: Vikimedia)

Premijer Kine (Foto: Vikimedia)

"Kad je reč o Ukrajini, Kina je usvojila objektivnu i pravednu poziciju. Mi poštujemo nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i to sam nedavno rekao ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku", rekao je Li na konferenciji za štampu održanoj posle godišnjeg Kineskog narodnog kongresa u Pekingu, a preneo je Rojters. "Istovremeno, ukrajinska kriza je povećala složenost geopolitičke situacije i negativno uticala na proces globalnog ekonomskog oporavka. Mi se i dalje nadamo da taj problem može da se reši putem dijaloga, pregovora i konsultacija", istakao je Li. "Kad je reč o Krimu, tu ima komplikovanih faktora koji doprinose krizi. Takođe se nadamo da taj spor može da se reši na politički način putem dijalog i da susedi mogu mirno da žive jedni pored drugih", naveo je kineski premijer.
Pročitajte još:Moskva: Rezolucija EP o NJemcovu je „rusofobna“PREOKRET: Nemci više ne žele Grčku u evrozoni
Kina i Rusija se slažu oko mnogih međunarodnih diplomatskih pitanja, ali je zvanični Peking pazio da ne bude uvučen u spor između Rusije i Zapada oko Ukrajine, ne želeći da time udalji od sebe svog ključnog saradnika, Rusiju, navodi Rojters. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA